Smith & Wesson

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Smith & Wesson Holding Corp.
Tipjavno podjetje
Panogaorožarstvo, vesoljska tehnika
Ustanovitev1852
UstanoviteljHorace Smith, Daniel B. Wesson
SedežSpringfield, Massachusetts,
Springfield, Massachusetts
,
Združene države Amerike
Ključni ljudjeMichael F. Golden (CEO), John A. Kelly (CFO),
ProduktiOrožje in izdelki za varnostne sile
Prihodek190 milijonov USD (2006)
Operat. dobiček12,6 milijonov USD (2006)
Št. zaposlenih832 (2006)
PodružniceThompson/Center
Spletna stranSmith-Wesson.com

Smith & Wesson je ameriško orožarsko podjetje, ki sta ga leta 1852 ustanovila Horace Smith in Daniel B. Wesson in deluje še danes.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Podjetje je imelo sprva sedež v Norwichu v ameriški zvezni državi Connecticut, lastnika pa sta poskušala prodreti na orožarski trg z repetirno pištolo, ki bi uporabljala enoviti naboj. Ideja se na trgu ni prijela, zaradi česar je podjetje že leta 1854 zapadlo v finančne težave. Smith in Wesson sta morala podjetje prodati bogatemu proizvajalcu srajc Oliverju Winchestru. Ta je leta 1866 uporabil idejo o repetirnem orožju, ki jo je povzel po njuni ideji in ideji Benjamina Henryja, katerega podjetje je prav tako odkupil leta 1860. Leta 1866 je tako Winchester izdelal repetirno puško, ki jo je začelo serijsko izdelovati njegovo podjetje Winchester Repeating Arms Co.

Smith in Wesson sta med tem leta 1856 ustanovila novo podjetje, v katerem sta začela izdelovati prvi revolver na naboj z robnim vžigom, ki sta ga patentirala avgusta 1854. To je bil hkrati tudi prvi revolver na svetu[1], ki je uporabljal enoviti naboj. Tokrat sta patentirala tudi revolver, kar je podjetju zagotovilo lepo prihodnost.

Kmalu sta ustanovitelja ugotovila, da podjetje ne more živeti od stare slave. Začela sta z razvojem novega revolverja, ki sta ga skonstruirala leta 1869. Serijska proizvodnja legendarnega Modela 3 se je začela v letu 1870, ta revolver pa je postal prvi velikokalibrski revolver na svetu, ki je uporabljal enoviti naboj. Prav ta revolver je bil tisti, ki je zagotovil podjetju vodilno vlogo v izdelavi revolverjev na svetu, ta sloves pa se podjetja drži še danes. Zasluge za to gredo tudi prodornemu marketingu podjetja, ki je pridobilo dve veliki stranki. Tako so Model 3 uspeli prodati konjenici ZDA, ki je kupila 1000 kosov tega orožja, eno serijo pa je odkupila tudi carska Rusija.

Leta 1873 se je Horace Smith upokojil in zapustil podjetje, ki je bilo v tistem času že zelo stabilno, svoje delnice pa je prodal Danielu Smithu, ki je tako postal edini lastnik. Kljub Smithovemu odhodu pa podjetje ni mirovalo. Konec devetdesetih let 19. stoletja je Smith & Wesson na trgo poslal povsem novo vrsto revolverja; revolver brez kladivca. Tovrstne revolverje podjetje izdeluje še danes.

Tudi naslednji revolver, ki ga je podjetje prvič izdelalo leta 1899 je v proizvodnji še danes in je še vedno tudi v službeni rabi po celem svetu. Model .38 Military & Police (danes proizvajan pod imenom Smith & Wesson Model 10) je prav gotovo sinonim za službeni revolver. To je bil hkrati prvi revolver izdelan za naboj .38 Special.

Razvoj orožja in streliva v podjetju ni zastal niti v 20. stoletju. Tako so že leta 1935 predstavili prvi revolver, ki je uporabljal močno strelivo Magnum, ki ga je prav tako razvil Smith & Wesson. Prvi Magnum revolver, .357 Magnum je prišel na tržišče še isto leto in takoj postal prodajna uspešnica.

Prvo polavtomatsko pištolo z dvojnim delovanjem sprožilca je podjetje izdelalo v letu 1955. To je bila pištola Smith & wesson Model 39, od takrat naprej pa se je podjetje tudi resneje posvetilo izdelovanju tovrstnega kratkocevnega orožja.

Podjetje je dokončno vzpostavilo primat na področju razvoja in izdelave revolverjev in revolverskega streliva leta 1956 s predstavitvijo revolverja Smith & wesson Model 29, ki ga je izdelalo okoli naboja .44 Magnum, ki so ga razvili v sodelovanju s podjetjem Remington Arms in je bil dolgo najmočnejši naboj za kratkocevno orožje.

Leta 1965 je Smith & Wesson začel s produkcijo revolverja Smith & Wesson Model 60, ki je bil prvi revolver na svetu, izdelan iz nerjavečega jekla. S tem se je v orožarskem svetu začelo povsem novo obdobje izdelave kratkocevnega orožja, v katerem ima Smith & Wesson še vedno eno vodilnih vlog.

Leta 1965 je podjetje postalo javno, med leti 1987 in 2001 pa je bilo v lasti britanskega podjetja Tomkins PLC, ki je zanj plačalo 112 milijonov ameriških dolarjev. 11. maja 2001 pa je Tomkin za 15 milijonov ameriških dolarjev prodal Smith & Wesson podjetju Saf-T-Hammer Corporation skupaj s 30 milijoni dolga, ki ga je podjetje imelo[2][3]. Saf-T-Hammer je podjetje, specializirano za izdelavo varnostnih ključavnic za strelno orožje in je Smith & Wesson kupilo z namenom opremiti vsa nova orožja s tem mehanizmom.

15. februarja 2002 se je podjetje preimenovalo v Smith & Wesson Holding Corporation.

Podjetje danes[uredi | uredi kodo]

S & W K .22.

Podjetje je danes usmerjeno v proizvodnjo revolverjev, polavtomatskih pištol, šibrenic in avtomatskega orožja, izdeluje pa tudi opremo za varnostne sile. Poleg tega se čedalje bolj vključuje tudi v ameriški vesoljski program.

Poleg tega je podjetje oktobra 2002 podpisalo pogodbo o sodelovanju s podjetjem Cycle Source Group, s katerim naj bi začelo izdelovati posebna »tiha «kolesa[4][5] za policijske enote, ki naj bi bila v prihodnosti na voljo tudi širši javnosti.

V zadnjem času se je podjetje posvetilo tudi izdelavi revolverjev največjega kalibra, za naboj lastne proizvodnje .500 Smith & Wesson Magnum, s katerim želi prodreti na trg v kategoriji lova na visoko divjad s kratkocevnim orožjem. Ta vrsta lova je namreč v ZDA čedalje bolj priljubljena, Smith & Wesson pa postaja eno vodilnih podjetij pri izdelavi tovrstnega orožja.

Strelivo, ki ga je patentiralo podjetje Smith & Wesson[uredi | uredi kodo]

Smith & Wesson je skozi zgodovino patentiral veliko različnih vrst nabojev, nekatere od njih v povsem novih kalibrih. mnogi od teh kalibrov so prav zaradi tega podjetja in jegovih proizvodov ostali na tržišču še danes. Mnogi so tudi postali sinonim za revolverski naboj.

  • .22 Short—priljubljeni .22 Long Rifle, osnovan na naboju .22 Short, ki ga je skonstruiralo podjetje J. Stevens Arms & Tool Co.
  • .32 S&W—včasih imenovan .32 Short
Naboj .40 S&W
  • .32 S&W Gallery
  • .32 S&W Long—včasih imenovan .32 New Colt Police ali 32-44 Target
Naboj .500 S&W

Najbolj znani revolverji podjetja Smith & Wesson[uredi | uredi kodo]

Smith & Wesson Model 60 s 3 colsko cevjo
Modeli z »J-ogrodjem« (majhnim)
Modeli s »K-ogrodjem« (srednjim)
Modeli z »L-ogrodjem« (srednje velikim)
Modeli z »N-ogrodjem« (velikim)
Model 28 s 6" cevjo
Smith & Wesson 500
Modeli z »X-ogrodjem« (največjim)

Znane polavtomatske pištole[uredi | uredi kodo]

Pištola Sigma

Smith & Wesson v popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Roy G. Jinks, History of Smith & Wesson, 1977, ISBN 0917714148
  2. »Članek o prodaji Smith & Wessona«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. septembra 2007. Pridobljeno 24. oktobra 2007.
  3. Phoenix Business Journals o prodaji Smith & Wessona
  4. Izjava za javnost o začetku proizvodnje koles
  5. Izjava za javnost o izdelavi koles za policijske enote

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]