.22 LR

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani .22 Long Rifle)
Jump to navigation Jump to search
.22 LR
Kleinkaliber 22lr.jpg
Tip malokalibrski naboj
Država izvora Flag of the United States.svg Združene države Amerike
Konstruktor Stevens Arms[d]
Oblikovne lastnosti
Zasnovan na podlagi .22 Long[d] in .22 Extra Long[d]
Oblika tulca z robom, raven
Premer krogle 5,58 mm
Premer vratu 5,58 mm
Premer nad robom 5,69 mm
Premer roba 6,80 mm
Dolžina tulca 15,25 mm
Skupna dolžina 22,79 mm
Maksimalni tlak 170 MPa
Masa polnitve ca 0,105 g
Skupna masa ca 4 g
Balistične lastnosti
Masa / tip krogle Hitrost Energija
1,8–2,55 g 210–518 m/s 40–270 J
Vir dimenzij: [1]
Seznam nabojev


.22 LR (Long Rifle) je malokalibrski naboj z robnim vžigom namenjen lovu na male živali ali športnemu streljanju. Nastal je v ZDA, zato se tudi skoraj vedno poimenuje z ameriško enoto (0,22 cole). Kljub temu, da se naboj smatra za zastarelega, je v svetu še vedno izjemno priljubljen zaradi cenene izdelave in s tem nizkih stroškov ter izjemni natančnosti na krajših razdaljah. Uporablja se tako v kratkocevnem kot dolgocevnem orožju.

Malokalibrski naboj (levo) v primerjavi s pištolskim nabojem 9 mm Luger.

Strelci uporabljajo tovrstno strelivo za treninge, tovarne orožja pa veliko svojih izdelkov prav iz tega razloga izdelajo tudi v tem kalibru.

Krogle pri teh nabojih so enako široke, kot je premer tulca, lahko pa se uporabljajo tudi izstrelki s plastičnim plaščem v katerem so drobcene šibre. Tovrstni naboji se uporabljajo predvsem za samoobrambo pred plazilci in so učinkoviti le do razdalje do 2 m. Krogle tega kalibra imajo maksimalen domet 150 metrov.

Po tej razdalji izstrelek izgubi večino kinetične energije ter postane tudi sicer povsem nestabilen. V teh nabojih se po večini uporabljajo neoplaščene svinčene krogle, kar spet poceni izdelavo.

Poznamo več vrst tega streliva, od podzvočnega, nadzvočnega in šibrenega, lahko pa uporablja polnooplaščene ali krogle z votlo konico. Hitrost izstrelkov se tako giblje od 390 do 550 m/s (odvisno od teže izstrelka in smodniškega polnjenja). Na svetu se odvija veliko tekmovanj z orožjem tega kalibra (50 metrov puška, 25 metrov pištola ...). Zaradi majhne smodniške polnitve tovrstno orožje ni glasno (še posebej s podzvočnimi naboji), kar ga dela tudi priljubljenega kot orožje za likvidacije.

Sklici[uredi | uredi kodo]