.22 LR

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
.22 LR
Tipmalokalibrski naboj
Država izvora ZDA
KonstruktorStevens Arms[d]
Oblikovne lastnosti
Zasnovan na podlagi.22 Long[d] in .22 Extra Long[d]
Oblika tulcaz robom, raven
Premer krogle5,58 mm
Premer vratu5,58 mm
Premer nad robom5,69 mm
Premer roba6,80 mm
Dolžina tulca15,25 mm
Skupna dolžina22,79 mm
Maksimalni tlak170 MPa
Masa polnitveca 0,105 g
Skupna masaca 4 g
Balistične lastnosti
Masa / tip krogle Hitrost Energija
1,8–2,55 g 210–518 m/s 40–270 J
Vir dimenzij: [1]
Seznam nabojev


.22 LR (Long Rifle) je malokalibrski naboj z robnim vžigom namenjen lovu na male živali ali športnemu streljanju. Nastal je v ZDA, zato se tudi skoraj vedno poimenuje z ameriško enoto (0,22 cole). Kljub temu, da naboj velja za zastarelega, je v svetu še vedno izjemno priljubljen zaradi cenene izdelave in s tem nizkih stroškov ter izjemni natančnosti na krajših razdaljah. Uporablja se tako v kratkocevnem kot dolgocevnem orožju.

Malokalibrski naboj (levo) v primerjavi s pištolskim nabojem 9 mm Luger.

Strelci uporabljajo tovrstno strelivo za treninge, tovarne orožja pa veliko svojih izdelkov prav iz tega razloga izdelajo tudi v tem kalibru.

Krogle pri teh nabojih so enako široke, kot je premer tulca, lahko pa se uporabljajo tudi izstrelki s plastičnim plaščem v katerem so drobcene šibre. Tovrstni naboji se uporabljajo predvsem za samoobrambo pred plazilci in so učinkoviti le do razdalje do 2 m. Krogle tega kalibra imajo maksimalen domet 150 metrov.

Po tej razdalji izstrelek izgubi večino kinetične energije ter postane tudi sicer povsem nestabilen. V teh nabojih se po večini uporabljajo neoplaščene svinčene krogle, kar spet poceni izdelavo.

Poznamo več vrst tega streliva, od podzvočnega, nadzvočnega in šibrenega, lahko pa uporablja polnooplaščene ali krogle z votlo konico. Hitrost izstrelkov se tako giblje od 390 do 550 m/s (odvisno od teže izstrelka in smodniškega polnjenja). Na svetu se odvija veliko tekmovanj z orožjem tega kalibra (50 metrov puška, 25 metrov pištola ...). Zaradi majhne smodniške polnitve tovrstno orožje ni glasno (še posebej s podzvočnimi naboji), kar ga dela tudi priljubljenega kot orožje za likvidacije.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ».22 LR - MUNICION.ORG«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. maja 2017. Pridobljeno 4. maja 2017.