.22 LR

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
.22 LR
Kleinkaliber 22lr.jpg
Država izvora Flag of the United States ZDA
Lastnosti
Oblika tulca z robom, raven
Premer krogle 5,68 mm
Premer vratu 5,71 mm
Premer nad robom 6,88 mm
Dolžina tulca 15 mm
Skupna dolžina 25 mm
Maksimalni tlak 170 MPa
Masa polnitve ca 0,105 g
Skupna masa ca 4 g
Balistične lastnosti
Masa / tip krogle Hitrost Energija
1,8–2,55 g 210–518 m/s 40–270 J
Seznam nabojev

.22 LR je malokalibrski naboj z robnim vžigom namenjen lovu na male živali ali športnemu streljanju. Nastal je v ZDA, zato se tudi skoraj vedno poimenuje z ameriško enoto (0,22 cole). Kljub temu, da se naboj smatra za zastarelega, je v svetu še vedno izjemno priljubljen zaradi cenene izdelave in s tem nizkih stroškov ter izjemni natančnosti na krajših razdaljah. Uporablja se tako v kratkocevnem kot dolgocevnem orožju.

Malokalibrski naboj (levo) v primerjavi s pištolskim nabojem 9 mm Luger.

Strelci uporabljajo tovrstno strelivo za treninge, tovarne orožja pa veliko svojih izdelkov prav iz tega razloga izdelajo tudi v tem kalibru.

Krogle pri teh nabojih so enako široke, kot je premer tulca, lahko pa se uporabljajo tudi izstrelki s plastičnim plaščem v katerem so drobcene šibre. Tovrstni naboji se uporabljajo predvsem za samoobrambo pred plazilci in so učinkoviti le do razdalje do 2 m. Krogle tega kalibra imajo maksimalen domet 150 metrov.

Po tej razdalji izstrelek izgubi večino kinetične energije ter postane tudi sicer povsem nestabilen. V teh nabojih se po večini uporabljajo neoplaščene svinčene krogle, kar spet poceni izdelavo.

Poznamo več vrst tega streliva, od podzvočnega, nadzvočnega in šibrenega, lahko pa uporablja polnooplaščene ali krogle z votlo konico. Hitrost izstrelkov se tako giblje od 390 do 550 m/s (odvisno od teže izstrelka in smodniškega polnjenja). Na svetu se odvija veliko tekmovanj z orožjem tega kalibra (50 metrov puška, 25 metrov pištola ...). Zaradi majhne smodniške polnitve tovrstno orožje ni glasno (še posebej s podzvočnimi naboji), kar ga dela tudi priljubljenega kot orožje za likvidacije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]