.22 LR

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
.22 LR
22 LR in 9 mm Luger.jpg
Malokalibrski naboj (levo) v primerjavi s pištolskim nabojem 9 mm Luger.
Tip Naboj z robnim vžigom
Država izvora Flag of the United States ZDA
Zgodovina proizvodnje
Datum ustvaritve 1887
Lastnosti
Premer krogle 5,7 - 5,73 mm
Premer baze 5,7 mm
Premer robu 7,1 mm
Debelina robu 1,1 mm
Dolžina tulca 15,6 mm
Skupna dolžina 25,4 mm
Tip netilke Robni vžig
Balistične lastnosti
Teža/tip krogle Hitrost Energija
2,6 g 370 m/s 141 J

.22 LR je malokalibrski naboj z robnim vžigom namenjen lovu na male živali ali športnemu streljanju. Nastal je v ZDA, zato se tudi skoraj vedno poimenuje z ameriško enoto (0,22 cole). Kljub temu, da se naboj smatra za zastarelega, je v svetu še vedno izjemno priljubljen zaradi cenene izdelave in s tem nizkih stroškov ter izjemni natančnosti na krajših razdaljah. Uporablja se tako v kratkocevnem kot dolgocevnem orožju.

Strelci uporabljajo tovrstno strelivo za treninge, tovarne orožja pa veliko svojih izdelkov prav iz tega razloga izdelajo tudi v tem kalibru.

Krogle pri teh nabojih so enako široke, kot je premer tulca, lahko pa se uporabljajo tudi izstrelki s plastičnim plaščem v katerem so drobcene šibre. Tovrstni naboji se uporabljajo predvsem za samoobrambo pred plazilci in so učinkoviti le do razdalje do 2 m. Krogle tega kalibra imajo maksimalen domet 150 metrov.

Po tej razdalji izstrelek izgubi večino kinetične energije ter postane tudi sicer povsem nestabilen. V teh nabojih se po večini uporabljajo neoplaščene svinčene krogle, kar spet poceni izdelavo.

Poznamo več vrst tega streliva, od podzvočnega, nadzvočnega in šibrenega, lahko pa uporablja polnooplaščene ali krogle z votlo konico. Hitrost izstrelkov se tako giblje od 390 do 550 m/s (odvisno od teže izstrelka in smodniškega polnjenja). Na svetu se odvija veliko tekmovanj z orožjem tega kalibra (50 metrov puška, 25 metrov pištola ...). Zaradi majhne smodniške polnitve tovrstno orožje ni glasno (še posebej s podzvočnimi naboji), kar ga dela tudi priljubljenega kot orožje za likvidacije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]