.45 ACP

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Naboja .45 ACP. Levo s polnooplaščeno kroglo, desno s kroglo z votlo konico.

Naboj .45 ACP je nastal v ZDA v delavnicah Johna Browninga za potrebe Kopenske vojske ZDA. V uporabo je prišel leta 1911, skupaj s pištolo Colt M1911. Kasneje so ta naboj uporabili tudi za brzostrelke, med katerimi je najbolj zaslovela Thompson M1921. Zaradi ameriškega izvora je naboj obdržal poimenovanje v inčih (0,45 inča).

Naboj ima veliko ustavno moč, zaradi česar je bil dolgo priljubljen pri policijskih enotah. Velik kaliber krogle povzroča hitro zaustavljanje v telesu, zaradi česar je primeren za urbano bojevanje, saj onemogoča prestrele. Danes ga sicer kljub temu zamenjujeta naboja manjšega kalibra 9x19 in .40, kar je posledica majhne kapacitete okvirja pri naboju .45 in velikim stroškom izdelave naboja. Zaradi velikega kalibra je neučinkovit tudi proti zaščitnim jopičem. Še danes je naboj zaradi relativno majhnega odsuna in velike moči izjemno priljubljen med športnimi strelci.

V naboju se lahko uporablja krogle različnih mas, kar pomeni zelo različne hitrosti izstrelkov. Povprečna vojaška polnooplaščena krogla mase 14,7 g (230 gr) ima hitrost na ustju cevi okoli 260 m/s.

Orožje[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]