Siol.net

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Siol.net
SiolNET Logo RGB 200 83.png
Vrstaspletni medij
Jezikslovenski
LastnikTV2 MEDIA CSOPORT ZRT
AvtorTSmedia, d.o.o.
URLsiol.net
Komercialnoda
Objavljeno1996
Statusaktivna

Siol.net je slovenski spletni portal, ki ponuja aktualne novice iz Slovenije in sveta, športa, avtomobilizma, tehnologije, gospodarstva, kulinarike, sveta znanih in življenjskega sloga. Siol.net je v lasti podjetja TSmedia, d.o.o., ki s spletnim mestom tudi upravlja. Siol.net je bil po podatkih MOSS v septembru 2017 in v marcu 2018 najbolj obiskan spletni portal v Sloveniji.[1]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Spletni portal siol.net je leta 1996 ustanovilo podjetje Telekom Slovenije. SiOL.net je bil prvi spletni informativni portal v Sloveniji,[navedi vir] tekom let pa je doživel vrsto vizualnih sprememb [2] Spletni portal siol.net je bil od leta 1999 do 2007 v lasti podjetja SiOL, leta 2008 ga je v last in upravljanje prevzelo podjetje Planet 9 d.o.o, ki se je 1. aprila 2011 pridružilo podjetju Najdi, informacijske storitve, d.o.o. Podjetje se je septembra 2011 preimenovalo v TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o.

Telekom Slovenije je jeseni leta 2020 začel prodajni postopek hčerinske družbe TS Media.[3] Neuradno naj bi se za prevzem zanimalo 5 podjetji: TV2, United Media, družba iz skupine podjetji poslovneža Martina Odlazka, družba Styria (ki je že obvladovala Finance in Žurnal24) in Adria Media.[4] Madžarsko televizijsko podjetje TV2 v lasti Józsefa Vide (sicer povezanega s tamkajšno vladajočo stranko Fidesz) je za TS Media ponudilo 2 milijona € odkupnine. TV2 je od Telekoma pred tem prevzelo Planet TV. Najugodnejšo ponudbo je vložila družba United Group, in sicer 5 milijonov €. 12. maja 2021 je nadzorni svet Telekoma zaustavil prodajni postopek. Po poročanju Necenzurirano.si naj bi upravni odbor prodajo prekinil, ker je bil TV2 favoriziran kupec.[3]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

 • Novice: dnevne novice iz Slovenije in sveta, aktualna dogajanja, intervjuji, reportaže in kolumne.
 • Posel danes: novice iz sveta gospodarstva, nasveti za uporabljanje z osebnimi financami, vsebine na temo zaposlitev in borze dela.
 • Sportal: športne informacije z aktualnimi športnimi rezultati, intervjuji z znanimi športniki, fotogalerije, zanimivosti. Vsebinski del dopolnjujejo prenosi v živo in arhiv športnih dogodkov.
 • Trendi: modni in lepotni trendi, novice povezane z vsemi oblikami življenjskega sloga, zdravje, prosti čas, glasbene novosti, predstavitve filmov, nasveti za izlete in potovanja, novice iz sveta estrade.
 • Planet TV: Siol.net je uradna spletna stran slovenske televizije Planet TV. Na tej strani so predstavljene številne oddaje te televizije in videoposnetki.
 • Avtomoto: pokriva področje avtomobilizma in motociklizma s testi avtomobilov vseh znamk, trendi, ki jih dopolnjujejo video vsebine.
 • Digisvet: novosti s področja tehnologije, računalništva, telekomunikacij in sveta spletnih ter mobilnih iger.
 • TV spored: dnevni TV sporedi z opisi in ocenami oddaj.

Reference[uredi | uredi kodo]

 1. "MOSS". Pridobljeno dne 2019-10-03.
 2. Web archive Pridobljeno 2010-12-09
 3. 3,0 3,1 "Državni Telekom se brani milijonov, ki niso madžarski". Necenzurirano.si. Pridobljeno dne 2021-05-29.
 4. "United Media Plans Slovenian News Portal". www.total-slovenia-news.com (angleščina). Pridobljeno dne 2021-06-24.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]