Sevanavank

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sourb Arakeloc (cerkev sv. apostolov)
Sourb Astvacacin (cerkev Matere Božje)

Sevanavank (armensko Սևանավանք ali Սեվանավանք, kar pomeni sevanski samostan) je samostan v armenski provinci Gegharkunik, v neposredni bližini mesta Sevan na severozahodni obali jezera Sevan.

Po napisu na eni od cerkva sodeč je samostan leta 874, torej ravno v času, ko se je Armenija izvijala izpod arabske nadvlade, ustanovila princesa Miriam, hči Ašota I., ki je deset let zatem postal kralj.

Sevanavank - Obe preostali cerkvi, levo cerkev sv. apostolov, desno cerkev Matere Božje

Samostan je bil strogega tipa in je služil spreobračanju menihov iz Ečmiadzina, ki so se pregrešili. Leta 1830 ga je obiskal francoski raziskovalec Jean-Marie Chopin in poročal o strogem režimu brez mesa, vina, mladine in žensk. Znan je tudi zapisek nekega drugega popotnika iz leta 1850, po katerem sodeč so takrat še kar po starem ročno prepisovali rokopise.

Danes sta ohranjeni dve cerkvi: cerkev sv. apostolov (Sourb Arakeloc) in cerkev Matere božje (Sourb Astvacacin). Obe imata obliko križa in osemkotno kupolo. Videti je mogoče še ruševine predprostora (gavita), katerega streho je podpiralo šest lesenih stebrov. Nekaj ostankov tega gavita je danes razstavljenih v erevanskem zgodovinskem muzeju.

Po posegih na jezeru Sevan od časa Stalina dalje se je jezerska gladina v primerjavi s prvotno znižala za približno 20 m in iz otoka, kjer je bil samostan postavljen, je tako nastal polotok. Ob južni obali tega polotoka je nastala zgradba drustva pisateljev, na vzhodni obali se nahaja rezidenca predsednika republike, ob severni obali pa je nastal novejši del tega še vedno aktivnega samostana.

Zaradi boljše dostopnosti, do katere je pripeljal nastanek polotoka, razvitega kopališkega turizma ob jezeru in dobrih cestnih (štiripasovnica) ter železniških povezav z Erevanom je Sevanavank postal ena najbolj obiskanih znamenitosti v Armeniji, kljub temu, da ga po umetniški vrednosti prekaša marsikateri samostan.

Zunanje povezave:[uredi | uredi kodo]