Senkamanisken

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Senkamanisken, vladar Kraljestva Kuš.


Senkamanisken je bil kušitski kralj, ki je vladal v Napati od leta 640 pr. n. št. do 620 pr. n. št. , * ni znano, † okoli 620 pr. n. št.

Njagovi vladarski naslovi so bili enaki naslovom egipčanskih faraonov.[1]

Življenje[uredi | uredi kodo]

Senkamanisken je bil morda poročen s kraljicama Amanimalel in Nasalso. S slednjo je imel sinova Anlamanija in Aspelto. Oba sinova sta po očetovi smrti postala kušitska kralja v prestolnici Nubije Napati.[2] Senkamanisken je bil pokopa v piramidi Nu. 3 v Nuriju.

Kipi Senkamaniskena so bili zakopani ali skriti v Džebel Barkalu, verjetno zaradi napada Psametika II. na Kraljestvo Kuš leta 592 pr. n. št. Na tem mestu je bila najdena tudi sfinga, na kateri je bilo napisano njegovo ime.[3] Predmeti s Senkamaniskenovim imenom so bili najdeni tudi v Meroëju,[4] kar kaže, da je bil pomemben tudi v tem mestu. Meroë je po Psametikovem opustošenju Napate leta 592 pr. n. št. postal prestolnica Kraljestva Kuš.

Senkamanisken je edini nubijski kralj po Petindvajseti dinastiji, znan z napisa, najdenega v Egiptu. Njegovo ime je zapisano na fragmentu mize za daritve iz Memfisa.[5]

Najdbe[uredi | uredi kodo]

Tempelj B700 na Džebel Barkalu[uredi | uredi kodo]

Senkamanisken je okrasil tempelj na Džebel Barkalu, ki ga je začel krasiti Aspelta, kjer je prikazan, kako se bije s sovražniki.[6]

Hieroglifski napis na templju opisuje vlogo boga Amona pri izbiri Sekamaniskena za kralja:

"Rekel sem o tebi (ko si bil še) v maternici tvoje matere, da boš vladar Kemeta (Črna dežela, se pravi Egipt). Poznal sem te v semenu, medtem ko si bil v jajcu, da boš gospodar. Dal sem ti, da prejmeš Veliko krono, za katero je Ra (bog sonca) poskrbel, da se je pojavila ob prvi dobri priložnosti. (Ker) oče naredi svojega sina izvrstnega, sem ti odredil kraljevanje. (Torej) kdo ga bo delil s teboj? Kajti jaz sem Gospod nebes. Kakor jaz dajem Raju, (tako) daje on svojim otrokom, od bogov do ljudi. Jaz sem tisti, ki ti dam kraljevo listino... Noben drug (ne more izdati) odloka, (kdo bo) kralj. Jaz sem tisti, ki podeljuje kraljestvo komur hočem."
— Amonov napis na Sekamaniskenovem frizu, Tempelj B700, Džebel Barkal[7]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. László Török. The kingdom of Kush: handbook of the Napatan-Meroitic Civilization.
  2. Dows Dunham, M.F. Laming Macadam. "Names and Relationships of the Royal Family of Napata". Journal of Egyptian Archaeology. 35 (1949): 139-149.
  3. Derek A. Welsby, Julie R. Anderson (ur.). Sudan, Ancient Treasurers. London 2004. str. 161, sklic 144.
  4. Török, Laszlo, Hofmann, Inge, Nagy, István (1997). Meore City An Ancient African Capital. John Garstang's Excavations in the Sudan. str. 235–41. ISBN 978-0-85698-137-1.
  5. Pope, Jeremy (2020). Napatan Period. V Wolfram Grajetzki, Willeke Wendrich (ur.). UCLA Encyclopedia of Egyptology. Los Angeles. str. 2. ISSN 2693-7425.
  6. Museum, Sudan National. Sudan: Ancient Treasures: an Exhibition of Recent Discoveries from the Sudan National Museum. British Museum Press. str. 160. ISBN 978-0-7141-1960-1.
  7. Jebel Barkal Guide (PDF). str. 97.
  8. 8,0 8,1 »Jebel Barkal guide« (PDF): 97-98. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 26. novembra 2020. Pridobljeno 21. januarja 2022. {{navedi časopis}}: Sklic journal potrebuje|journal= (pomoč)
Senkamanisken
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Atlanersa
Kralj Kraljestva Kuš
640 pr. n. št.– 620 pr. n. št.
Naslednik: 
Anlamani