Saturnov tempelj, Rim

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Saturnov tempelj
Tiprimski tempelj
LegaRegio VIII Forum Romanum, Rim
Koordinati41°32′00″N 12°17′25″E / 41.5333°N 12.2903°E / 41.5333; 12.2903
ArhitektTarkvinij Ošabni

Saturnov tempelj (lat. Templum Saturni ali Aedes Saturni, italijansko Tempio di Saturno) je bil antični rimski tempelj posvečen bogu Saturnu. Njegove ruševine stojijo ob vznožju Kapitolskega griča na zahodnem koncu Rimskega foruma. Prvotna predanost templja je tradicionalno datirana na 497 pr. n. št.[1], vendar so se antični pisci močno razlikujejo z zgodovino tega mesta.[2]

Arheologija[uredi | uredi kodo]

Saturnov tempelj, Rim
Unescova svetovna dediščina
Uradno imeHistoric Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura
Zgodovinsko središče Rima, lastnosti svetega sedeža v tem mestu, ki uživa ekstrateritorialne pravice in San Paolo Fuori le Mura
LegaItalija
Koordinati41°53′33″N 12°29′03″E / 41.89243°N 12.48411°E / 41.89243; 12.48411Koordinati: 41°53′33″N 12°29′03″E / 41.89243°N 12.48411°E / 41.89243; 12.48411
KriterijKulturni: (i)(ii)(iii)(iv)(vi)
Referenca91
Vpis1980, 1990, 2015 ( zasedanje)
Saturnov tempelj, Rim se nahaja v Italija
Saturnov tempelj, Rim
Položaj v Italiji

Kolaps je pustil malo stoječega, razen ostankov verande. Delno ohranjeni pediment prikazuje napis:

Senatus Populusque Romanus
incendio consumptum restituit

kar pomeni ?Senat in Rimljani so obnovili [tempelj], ki ga je požrl ogenj.' Pediment in osem ohranjenih stebrov predstavljajo eno od ikonskih podob antične arhitekturne dediščine Rima.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Gradnja templja naj bi se začela v poznejših letih rimskega kraljestva pod Tarkvinijem Ošabnim. Njegovo odprtje s strani konzula Tita Larcija je potekalo v prvih letih republike. Tempelj je povsem rekonstruiral Lucij Munacij Plank leta 42 pred našim štetjem.

Sedanje ruševine predstavljajo tretjo preobrazbo Saturnovega templja, ki nadomešča verzijo, ki jo je uničil požar cesarja Karina leta 283 n. št.. Obstoječi napis na frizu spominja na to obnovo po požaru. Če bi bil še v uporabi v 4. stoletju, bi bil tempelj zaprt med preganjanjem poganov v poznem rimskem cesarstvu.

Lega[uredi | uredi kodo]

Od današnje poti skozi Forum tempelj stoji tik za Rostro, starim govorniškim platojuem na Forumu, blizu slavoloka Septimija Severa. V rimskih časih se je Via Sacra končala tik pred templjem. Clivus Capitolinus je vodil okoli templja do Kapitola.

Pomen[uredi | uredi kodo]

Poleg verskega pomena za antični Rim, je tempelj igral pomembno sekularno vlogo v Rimski republiki: pred templjem je bil sedež zakladnice (aerarium populi Romani), tj. skladišče rimskih zakladov, ki se je zato imenovala tudi aerarium Saturni. Tam so bili tudi državni arhivi in insignije in uradna lestvica za tehtanje kovin. Prag vhoda v Aerarium se je ohranil do danes, čeprav se je dejanska veranda skoraj povsem porušila. Kasneje so se preselili v drugo stavbo, arhive pa so prenesli v bližnji Tabularium. Na vzhodni strani tempeljskega podija v betonu, prekritem z travertinom, so še vedno luknje v ploščah, ki prikazujejo Acta diurna, javna obvestila.

Zgradba[uredi | uredi kodo]

Detajl ogredja
Pogled v preddverje

Vidni ostanki templja segajo v različne stopnje gradnje. Stebri ohranjene sive in roza granitne fronte segajo v obnovo leta 283, prav tako kot štiristranski jonski beli marmorni kapiteli. Arhitrav in frizi izvirajo iz poznega 2. ali začetka 3. stoletja in so bili ponovno uporabljeni v Saturnovem templju, kot kaže okrasitev notranjosti blokov, ki so obrnjeni proti pronaosu. Sprednji del je bil obdelan tako, da je bil vstavljen omenjeni napis. Na nekaterih oseh stebrov so bili uporabljeni dodatni manjši bloki ogrodja, ki se tudi stilsko razlikujejo od ostalih. Kompenzirali so večjo čelno širino, za katero prvotno niso bili izdelani. Nazadnje, gejzon je povezan z gradnjo Munatija Planka in je bil ponovno uporabljen tukaj. Nad ostanki zgodnje Avgustove predhodnice se je dvignil podij, okrašen s travertinom iz opus caementiciuma, pod čigar čelnim stopniščem naj bi bil aerarij.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Robert E.A. Palmer, Rome and Carthage at Peace (Franz Steiner, 1997), p. 63; Hans-Friedrich Mueller, "Saturn," in The Oxford Encyclopedia of Ancient Greece and Rome, p. 221.
  2. Lawrence Richardson, A New Topographical Dictionary of Ancient Rome (Johns Hopkins University Press, 1992), p. 343.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Samuel Ball Platner, Thomas Ashby: A Topographical Dictionary of Ancient Rome. Oxford University Press, London 1929, S. 463–465 (online).
  • Filippo Coarelli: Saturnus, aedes. In: E.M. Steinby (Hrsg.): Lexicon Topographicum Urbis Romae IV. Rom 1999, S. 234–236.
  • Patrizio Pensabene: Il Tempio di Saturno. Architetture e Decorazione. Rom 1984.
  • Lawrence Richardson Jr.: The Approach to the Temple of Saturn in Rome. American Journal of Archaeology 84, 1980, S. 51–62.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]