Pojdi na vsebino

Umbilicus urbis Romae

Plošča označuje Umbilicus Urbis

Umbilicus Urbis Romae (klasično latinsko [ʊmbɪˈliːkʊs ˈʊrbɪs ˈroːmae̯]) – 'Popek mesta Rima' - je bil simbolno središče mesta, od koder in do katerega so se merile vse razdalje v antičnem Rimu. Bil se je v Rimskem forumu, kjer je še mogoče videti njegove ostanke. Ti ostanki so ob slavoloku Septimija Severa in Volkanalu, za Rostro.

Če je Coarellijeva identifikacija pravilna, ostanki spomenika ustrezajo okrogli opečni konstrukciji premera 4,45 metra pri vznožju, ki se dviga v treh nadstropjih, da doseže premer 3 metre na vrhu. Opečna konstrukcija je bila v rimskih časih prekrita z marmorjem. Majhen vhod, ki bi ga bilo mogoče uporabiti le redko, glede na njegovo ozkost, omogoča dostop do notranjosti stavbe. [1]

Gradnja je datirana v severansko obdobje, ob obnovi območja, ki je nastalo zaradi postavitve slavoloka Septimija Severa[2] in restavriranja v začetku 4. stoletja, vendar po letu 303. To je ta obnova starejšega spomenika, ki je ponovno uporabljal elemente, kot sta travertinska podlaga in krožni vogal, verjetno presežen s kamnom, ki posnema obliko grškega omfalosa, ki ga Umbilicus krsti iz poznih antičnih virov iz 4. stoletja[3].

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Rimska legenda pripoveduje, da je Romul, ko je ustanovil mesto, v Forumu izkopal krožno jamo. Prvi plodovi leta so bili vrženi v to jamo kot žrtvovanje in vsi novi državljani Rima so morali vreči peščico umazanije svojega izvora[4].

Mundus (latinsko za 'svet'), znan le iz literarnih virov, je podzemno zgradbo smatral kot vrata v podzemlje. Morda je bil Umbilicus Urbis Romae zunanji (nadzemni) del podzemeljskega Mundusa. Mundus je bil vsako leto obredno odprt le trikrat. Ti dnevi so veljali za die nefasti - dneve, ko so uradni posli prepovedani zaradi verskih razlogov - ker naj bi tedaj zli duhovi podzemlja pobegnili.

Prvi zidani Umbilicus je bil verjetno zgrajen v 2. stoletju pred našim štetjem. Obstoječe ruševine pa so iz časa cesarja Septimija Severa. Gradnja njegovega slavoloka leta 203 je posegla v starodavni Umbilicus, ki je bil obnovljen, da bi dobili več prostora. Delček starejšega spomenika so uporabili v novem.

Umbilicus verjamejo, da je ločena zgradba iz Milliarium Aureum, znan v prevodu kot 'Zlati mejnik', spomenik, verjetno iz marmorja ali pozlačene bronaste barve, ki ga je postavil cesar Avgust (približno 20. st. pr. n. št.) v bližini Saturnovega templja v osrednjem Forumu antičnega Rima. Za vse ceste je veljalo, da se začnejo pri tem spomeniku, vse razdalje v rimskem cesarstvu pa so merjene glede nanj in je torej služil za namen navajanja razdalje.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Richardson 1992, str. 404.
  2. Coarelli 2007, str. 63.
  3. Coarelli 2007, str. 64.
  4. »The Parallel Lives by Plutarch«. Loeb Classical Library, Harvard University Press.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]