Rimuš Asirski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rimuš
mri-mu-u[š]
Kralj Asirije
Fragment Seznama asirskih kraljev (KAV 14)[1]
Vladanjesredina 18. stoletja pr. n. št.
PredhodnikMut-Ašur
NaslednikAsinum
Rojstvo
Ašur se nahaja v Irak
Ašur
Ašur
Ašur na zemljevidu Iraka

Rrimuš ali Rimu[š] (klinopisno mri-mu-u[š]) je bil vladar Asirije ali morda samo dela Asirije okoli Ekallatuma. Omenjen je samo na različici Seznama asirskih kraljev.[2] Bil je naslednik in morda potomec kralja Šamši-Adada I., vendar so povezave med njima nejasne. Vladal je sredi 18. stoletja pr. n. št.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Naslednikov Išme-Dagana I., ki ga je odstavil Hamurabi, ne omenjata niti Horsabadski niti Standardni seznam asirskih kraljev, ki je najstarejši in ohranjen v celoti. Fragmentiran seznam, znan kot KAV 14[2] (na sliki), omenja naslednje zaporedje vladarjev: Šamši-Adad, Išme-[Dagān], [Mu] t-Aškur in Rimu-˹x˺ in nato preskoči na 54. vladarja Šu-Ninuo. V manjkajočem delu seznama je morda dovolj prostora za vstavitev Rimuševega naslednika Rimuda (Asinum ?). Cela skupina vladarjev je zapisana v odstavku, ki je od preostalega seznama ločen s preznima vrsticama, prvi trije vladarji pa so znani tudi iz drugih virov (Marijska korespondenca). Ker so slednji znani kot oče, sin in vnuk, se domneva, da z naslednjima dvema tvorijo dinastijo.[3]

Dogodki, ki so povzročili propad dinastije, so znani iz samo enega napisa, v katerem se Puzur-Sin hvali, da je strmoglavil Asinumovega sina, katerega ime se ni ohranilo.[4] Odstavljeni vladar bi lahko bil Rimuš, če je bil Asinum njegov naslednik, pa njegov vnuk. V cesarstvu so izbruhnili nemiri, v katerih je v zelo kratkem času vladalo kar sedem uzurpatorjev.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Otto Schroeder (1920). Keilschrifttexte aus Assur Verschiedenen Inhalts. J.C. Hinrichs. str. 24.
  2. 2,0 2,1 Assyrian Kinglist fragment VAT 9812 = KAV 14: 5.
  3. Karen Radner (2008). "Rimu[š]". Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie 11: Prinz, Prinzessin - Samug. Walter de Gruyter. str. 371.
  4. A.K. Grayson (1972). Assyrian Royal Inscriptions, Volume 1. Otto Harrassowitz. str. 29–30.
Rimuš Asirski
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Mut-Aškur
Kralj Starega asirskega cesarstva
1750. leta pr. n. št. (?)
Naslednik: 
Asinum