Republika Arcah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zastava Gorsko-karabaške republike

Republika Arcah ali Gorsko-Karabaška republika (Armensko: Arc'ahi Hanrapetut'jun, oz. Lernajin Gharabaghi Hanrapetut'jun) je armenska država v južnem Kavkazu, ki jo priznavajo tri države. Na zahodu meji z republiko Armenijo, na vzhodu pa z Iranom. Čeprav so večinsko prebivalstvo v samooklicani državi Armenci, Združeni narodi zaradi lastnih političnih razlogov ne priznavajo območja kot dela Armenije ali samostojne države.

V času Sovjetske zveze je bila pokrajina Gorski Karabah avtonomna pokrajina v sestavu Azerbajdžanske sovjetske socialistične republike, kar je že v času sovjetske zveze sprožalo nasprotja med azerbajdžanskimi oblastmi in večinskim armenskim prebivalstvom v regiji. Po razpadu Sovjetske zveze se je konflikt stopnjeval, kar je privedlo do Gorsko-Karabaške vojne po referendumu prebivalstva regije za razglasitev neodvisnosti.

Armenija je v vojni zmagala, posledica česa je obstoj Republike Arcah v današnjih mejah, in svobodno državljansko ter civilno življenje tako armenske večine, kot tudi azerbajdžanske in kurdske manjšine v regiji. Negativne posledice konflikta so predvsem pogromi armenskega prebivalstva iz glavnega mesta Azerbajdžana Baku, in nepriznavanje armenske Republike Arcah s strani organizacije združenih narodov.

Republika je parlamentarna demokracija z enodomnim parlamentom. Glavno mesto države je Stepanakert, prebivalstvo pa znaša 146.000, od tega je 137.000 Armencev, ostali del pa sestavljajo azerbajdžanska, kurdska, grška, ruska in gruzijska narodne skupnosti. Pokrajina je izrazito gorata, večina leži nad tisoč metri nadmorske višine.