Xankəndi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Stepanakert)
Karta Azerbajdžana kaže mesto Xankəndi.
Glavna cesta v Stepanakertu

Xankəndi (azerbajdžansko Xankəndi, armensko Ստեփանակերտ (Stepanakert)) je mesto v Azerbajdžanu. Od leta 1991 do leta 2023 je bilo glavno mesto samooklicane Republike Arcah. Nadzor nad območjem je bil vzrok spora med Azerbajdžanom in Armenijo, vključno z vojno, ki je sledila po razpadu Sovjetske zveze. Stepanakert je bil pod armenskim nadzorom in večina azerbajdžanskega prebivalstva je bila razseljenega vzhodno od njega.

Mesto ima po popisu iz leta 2004 56.600 prebivalcev.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Mesto Xankəndi je bilo ustanovljeno leta 1917 po oktobrski revoluciji. Leta 1923 je bilo preimenovano v Stepanakert, v čast Stepanu Šaumjanu, armenskemu komunističnemu borcu iz Bakuja, ki je umrl leta 1918 v državljanski vojni. Leta 1988 razglasi regionalni parlament pokrajine priključitev Gorskega Karabaha Armeniji. Po razglasitvi neodvisnosti Azerbajdžana od Sovjetske zveze je bilo zopet preimenovano v Xankəndi, v sklopu azerifikacije avtonomne oblasti Gorski Karabah (Nagorno-Karabah) z večinskim armenskim prebivalstvom (ok. 77 %). Izbruhnili so spopadi, ki so vodili v armensko kontrolo nad območjem, ki se je z Armenijo povezalo preko ozkega koridorja na zahodu pokrajine. Neuradno premirje velja od leta 1994.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Pred izbruhom vojne je gospodarstvo Xankəndi večinoma temeljilo živilski industriji, predelavi svile in vinarstvu. Gospodarstvo je bilo po vojni močno oslabljeno.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]