Gruzija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Gruzijci)
Jump to navigation Jump to search
Gruzija
საქართველო
Sakartvelo
Zastava Gruzije Grb Gruzije
Zastava
Gesloძალა ერთობაშია  (gruzinsko)
»Moč je v enotnosti«
Himna: "Tavisupleba"
»Svoboda«
Lega Gruzije
Glavno mesto
(in največje mesto)
Tbilisi
41°43′N, 44°47′E
Uradni jeziki gruzinščina1
Demonim Gruzínec, Gruzínka
tudi Grúzijec, Grúzijka
Upravljanje polpredsedniška unitarna republika
 -  predsednik Giorgi Margvelašvili
 -  predsednik vlade Irakli Garibašvili
Združitev
 -  gruzinskih kraljestev Kolhide in Iberije:
ok. 2000 pr. n. št. 
 -  združitev gruzinskega kraljestva:
1008 n. št. 
 -  Demokratična republika Gruzija:
26. maj 1918 
 -  neodvisnost od
Sovjetske zveze
razglašena:
dokončno udejanjena:


9. april 1991
25. december 1991 
Prebivalstvo
 -  ocena 2005: 4.661.4732 (117.)
BDP (PKM) ocena 2005
 -  skupaj: 17,79 milijard USD (122.)
 -  na prebivalca: 3800 USD (119.)
HDI (2004) Rast 0,743 (srednji) (97.)
Valuta lari (ლ) (GEL)
Časovni pas UTC (UTC+4)
Vrhnja domena (TLD) .ge
Klicna koda +995
Zavetnik Sveti Jurij, Devica Marija
1 V Avtonomni republiki Abhaziji tudi abhaščina.
2 Iz Svetovnega podatkovnika CIE.[1] Tistih delov Abhazije in Južne Osetije, ki niso pod nadzorom Gruzije, število prebivalcev ne vključuje.
Georgia cities01.png

Grúzija (gruzinsko საქართველო, prečrkovano Sakartvelo) je obmorska država v Vzhodni Evropi,[2][3] ob severovzhodni obali Črnega morja. Ta nekdanja sovjetska republika na severu meji na Rusijo, na jugu na Turčijo in Armenijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan, na zahodu pa na Črno morje. Gruzija je parlamentarna demokracija, organizirana kot polpredsedniška unitarna republika. Je članica Sveta Evrope, Svetovne trgovinske organizacije in Črnomorske zveze za gospodarsko sodelovanje.

H Gruziji uradno spadata še avtonomni pokrajini Južna Osetija in Abhazija, vendar Tbilisi nima nadzora nad njima. Podobno napete razmere so tudi v tretji avtonomni pokrajini Adžariji, ki zaenkrat še priznava oblast Tbilisija.

Ozemlje današnje Gruzije je bilo poseljeno že v stari kameni dobi. V antiki sta nastali državi Kolhida in Iberija, ki sta predstavljali temelje gruzinske kulture in državnosti. Gruzija je že v 3. stol. prevzela krščanstvo, leta 1008 pa je bila združena v enotno monarhijo. Država je doživljala obdobja razcveta in nazadovanja, dokler je niso v 16. stol. razdelili na več manjših političnih entitet. Carska Rusija je priključila ozemlje med letoma 1801 in 1866. Po oktobrski revoluciji je nastala kratko živeča Demokratična republika Gruzija (1918-1921), ki jo je rdeča armada zatem priključila k Sovjetski zvezi. Neodvisnost je spet dobila leta 1991, po obdobju kaosa, gospodarski krizi in državljanski vojni so se razmere konec devetdesetih let umirile. Po žametni revoluciji vrtnic leta 2003 je Gruzija dobila prozahodno usmerjeno reformistično vlado, katere cilji so vključitev v zvezo NATO ter vrnitev separatističnih regij nazaj pod centralno oblast. Zaradi teh ciljev so se v zadnjem času poslabšali odnosi Gruzije z Rusijo.

Gruzija je zelo raznolika dežela. Podnebje prehaja od gorskega na Kavkazu do subtropskega vlažnega ob črnomorski obali. Vinogradništvo, ki še zdaj predstavlja pomemben del gospodarstva, je prisotno že od prazgodovine. Zaradi strateške lege je Gruzija zanimiva tudi za evrazijske energetske projekte.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Gruzija, iz Svetovnega podatkovnika CIE
  2. International Geographic Encyclopaedia and Atlas. Springer, 11/24/1979, 273
  3. Evropski parlament, European Parliament Resolution 2014/2717(RSP), 07/17/2014: "...pursuant to Article 49 of the Treaty on European Union, Georgia, Moldova and Ukraine – like any other European state – have a European perspective and may apply to become members of the Union..."