Rapsodija v avgustu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rapsodija v avgustu
RežijaAkira Kurosava
ProdukcijaHisao Kurosava
ScenarijAkira Kurosava
Temelji naNabe no naka
avtor Kijoko Murata
Vloge
GlasbaŠiničiro Ikebe
Studio
DistribucijaŠočiku Films Ltd.
Datum izida
25. maj 1991
Dolžina
98 minut
DržavaJaponska
Jezikjaponščina
angleščina

Rapsodija v avgustu (japonsko 八月の狂詩曲, Hepburn Hachigatsu no rapusodī) je japonski dramski film iz leta 1995, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Akira Kurosava ter temelji na romanu Nabe no naka Kijoko Murate iz leta 1987.[1] V glavnih vlogah nastopajo Sačiko Murase, Hidetaka Jošioka in Richard Gere. Zgodba prikazuje ostarelo hibakušo Kane (Murase), ki je izgubila moža leta 1945 v jedrskem napadu na Nagasaki in ki preko poletja skrbi za štiri vnuke. Iz pisma izve za svojega dolgo pozabljenega brata Suzudžira, ki živi na Havajih in si želi, da ga pred smrtjo obišče. Da bi jo prepričal v potovanje pošlje na japonsko svojega sina Clarka (Gere).

Film je bil premierno prikazan 25. maja 1991 v japonskih kinematografih in je naletel na mešane ocene kritikov. Prikazan je bil v netekmovalnem programu Filmskega festivala v Cannesu[2] in na Filmskem festivalu v Tokiu. Osvojil je nagrade japonske filmske akademije za najboljšo fotografijo, osvetlitev, scenografijo, in zvok, nominiram pa je bil tudi za najboljši film.[3] Izbran je bil za japonskega kandidata za oskarja za najboljši tujejezični film na 64. podelitvi oskarjev, toda ni prišel v ožji izbor.[4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Thomas, Kevin (23. december 1991). »MOVIE REVIEW: War, Reconciliation in Kurosawa's 'Rhapsody'«. Los Angeles Times. Pridobljeno 29. novembra 2018.
  2. »Festival de Cannes: Rhapsody in August«. festival-cannes.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. januarja 2013. Pridobljeno 12. avgusta 2009.
  3. »Hachi-gatsu no rapusodî (1991) - Awards«. Internet Movie Database. Pridobljeno 18. aprila 2020.
  4. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]