Pijani angel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pijani angel
filmski plakat
RežijaAkira Kurosava
ProdukcijaSodžiro Motoki
Scenarij
Vloge
Glasba
FotografijaTakeo Ito
MontažaAkira Kurosava
Studio
DistribucijaToho
Datum izida
27. april 1948
Dolžina
98 minut
DržavaJaponska
Jezikjaponščina

Pijani angel (japonsko 醉いどれ天使, Hepburn Yoidore Tenshi) je japonski dramski film iz leta 1948, ki ga je režiral in montiral Akira Kurosava ter zanj napisal tudi scenarij skupaj s Keinosukejem Ueguso. V glavnih vlogah nastopajo Takaši Šimura, Toširo Mifune, Reizaburo Jamamoto in Noriko Sengoku. Mifune je znan po dolgoletnem sodelovanju s Kurosavo, saj je to prvi od šestnajstih njegovih filmov, v katerih je zaigral. Zgodba govori o zdravniku alkoholiku, ki zdravi ranjenega zločinca v povojni Japonski.

Film je bil premierno prikazan 27. aprila 1948. Naletel je na dobre ocene kritikov in na Japonskem osvojil nagradi za najboljši film revije Kinema Junpo in Mainičijevo filmsko nagrado. Na strani Rotten Tomatoes ima oceno 93%.[1] Mark Schilling ga je v svoji knjigi The Yakuza Movie Book : A Guide to Japanese Gangster Films označil kot prvi povojni prikaz jakuz, čeprav netipičen za ta žanr.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Drunken Angel (1948) (v angleščini), pridobljeno 3. julija 2019
  2. Schilling, Mark (2003). The Yakuza Movie Book : A Guide to Japanese Gangster Films. Stone Bridge Press. str. 314. ISBN 1-880656-76-0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]