Živim v strahu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Živim v strahu
Ikimono no kiroku poster.jpg
RežiserAkira Kurosava
ProducentSodžiro Motoki
ScenaristAkira Kurosava
Šinobu Hašimoto
Fumio Hajasaka
Hideo Oguni
IgralciToširo Mifune
Takaši Šimura
GlasbaMasaru Sato
Fumio Hajasaka
Studio
DistribucijaToho Company Ltd.
Datum izida
22. november 1955
Dolžina
103 minut
DržavaJaponska
JezikJaponščina

Živim v strahu (japonsko: 生きものの記録, Hepburn: Ikimono no kiroku) je japonski črno-beli dramski film iz leta 1955, ki ga je režiral Akira Kurosava ter zanj tudi napisal scenarij skupaj s Šinobujem Hašimotom, Fumiem Hajasako in Hideom Ogunijem. V Glavni vlogah nastopata Toširo Mifune in Takaši Šimura, ki sta stalnica v Kurosavinih filmih. Zgodba prikazuje starejšega lastnika livarne Kiičija, ki se zaradi strahu pred jedrskim napadom želi z razširjeno družino izseliti v Brazilijo. Ostali družinski člani mu to poskušajo preprečiti s peticijo na družinsko sodišče, ki bi Kiičija razglasilo za neprištevnega, na koncu pa konča v psihiatrični bolnišnici.

Film je bil premierno prikazan 22. novembra 1955 in je bil prikazan na Filmskem festivalu v Cannesu leta 1956.[1] Glasbo je napisal Fumio Hajasaka, ki je pogosto sodeloval s Kurosavo in za katerega je bil to zadnji filmski projekt, saj je še istega leta umrl za tuberkulozo.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Festival de Cannes: I Live in Fear". festival-cannes.com. Pridobljeno dne 2009-02-03.
  2. Kurosawa, Akira. Something like an Autobiography, trans. Audie E. Bock (New York: Vintage, 1982), 191-198. Copyright 1982 by Akira Kurosawa. Printed in Perspectives on Akira Kurosawa, edited by James Goodwin, New York: G.K. Hall & Co., 1994 James Goodwin.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]