Provinca León

León

Llión
Provinca
Glavne znamenitosti iz province León. Od leve proti desni: Panteon San Isidoro, grad Ponferrada, Las Médulas, Astorga, Castrillo de los Polvazares, Zbiralnik Barrios de Luna.
Glavne znamenitosti iz province León. Od leve proti desni: Panteon San Isidoro, grad Ponferrada, Las Médulas, Astorga, Castrillo de los Polvazares, Zbiralnik Barrios de Luna.
Zastava León
Zastava
Grb León
Grb
Lega province Leon v Španiji
Lega province Leon v Španiji
Koordinati: 42°40′N 6°00′W / 42.667°N 6.000°W / 42.667; -6.000
DržavaŠpanija
Avtonomna skupnostKastilja in Leon
Glavno mestoLeón
Površina
 • Skupno15.581 km2
Rang7.
 3,08 % Španije
Prebivalstvo
 (2018)
 • Skupno463.746
 • Rang30.
 • Gostota30 preb./km2
 1,08 % Španije
DemonimLeonese
špansko Leonés/Leonesa
Spletna stran[dipuleon.es dipuleon.es]

Provinca León (špansko: [leˈon]; leonsko: Llión [ʎiˈoŋ]; galicijko: [leˈoŋ]) je provinca severozahodne Španije v severozahodnem delu avtonomne skupnosti Kastilja in Leon.

Približno četrtina 463.746 prebivalcev (2018) živi v glavnem mestu León. Podnebje je suho, pozimi hladno in poleti vroče. To ustvarja popolno okolje za vzgojo vinogradov in vse vrste suhomesnatih proizvodov, kot sta leoneška "Morcilla" in "Cecina".

V provinci sta dve slavni rimskokatoliški stolnici, glavna v Leónu in druga v Astorgi. Provinca si deli narodni park Picos de Europa (v pogorju Picos de Europa) s Kantabrijo in Asturijo. Ima 211 občin.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Provinca León je bila ustanovljena leta 1833 z novo špansko upravno organizacijo regij in provinc, ki je nadomestila nekdanja kraljestva. Leonsko regijo so sestavljale province León, Salamanca in Zamora.

Do leta 1833 je neodvisno kraljestvo León, ki leži na severozahodu Iberskega polotoka, ohranilo status kraljestva, čeprav ga je dinastična zveza prinesla pod kastiljsko krono. Kraljevina León je bila ustanovljena leta 910 n. št., ko so krščanski knezi Asturije vzdolž severne obale polotoka svoj glavni sedež iz Ovieda prestavili v mesto León. Atlantske province so leta 1139 postale Kraljevina Portugalska.

Vzhodni, celinski del kraljestva je bil dinastično priključen Kraljevini Kastilji najprej 1037–1065, spet 1077–1109 in 1126–1157, 1230–1296 in od leta 1301 dalje. León je ohranil status kraljestva do leta 1833, sestavljali pa so gaAdelantamientos Mayores, kjer so leoneški Adelantamiento sestavljala ozemlja med Picosom de Europa in reko Duero.

Po podatkih Unesca je Kraljevina León leta 1188 razvila prvi parlament v Evropi.[1][2] Leta 1202 je parlament potrdil gospodarsko zakonodajo, ki ureja trgovino in cehe.

Jezik[uredi | uredi kodo]

Deželna vlada Leóna je z jezikovnimi združenji podpisala sporazume za promocijo leonskega jezika. Leonščino poučujejo v mestu León, Mansilla de las Mulas, La Bañeza, Valencia de Don Juan ali Ponferrada za odrasle in v šestnajstih šolah v Leónu. Mestni svet Leóna piše nekaj svojih objav v leonskem jeziku, da bi promoviral jezik.

V zahodnem delu El Bierza, najbolj zahodnega dela province, se v šolah govori in uči galicijski jezik.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Kanjon v gorah Vegacervera

Kar zadeva temperature, je podnebje na splošno mrzlo zaradi nadmorske višine in obilice zmrzali (ki traja od novembra do maja), ki je bolj intenzivna v gorskih območjih, kjer temperature dosežejo -18 ° C. Vega de Liordes, enklava v Leónu v območju Picos de Europa, ki pripada občini Posada de Valdeón, je 7. januarja 2021 registrirala -35,8 ° C.[3][4]

Kuhinja[uredi | uredi kodo]

Embutidos

 • Cecina de León: iz govedine. V leonskem jeziku cecina pomeni »meso, ki je bilo soljeno in posušeno z zrakom, soncem ali dimom«. Cecina de León je narejena iz zadnjih govejih nog, soljenih, prekajenih in sušenih na zraku v provinci León, in ima status ZGP.
 • Botillo: iz prašiča. Tradicionalno v zahodnoleonskih regijah, botiellu v leonščini ali botelo v galicijščini, je jed iz z mesom polnjenega svinjskega črevesa. Je kulinarična posebnost grofije El Bierzo in tudi regije Trás-os-Montes na Portugalskem. Ta vrsta embutido je mesni izdelek, narejen iz različnih kosov, ki so ostali od kolin prašičev, vključno z rebri, repom in kostmi, na katerih je ostalo malo mesa. Ti so sesekljani, začinjeni s soljo, poprom, česnom in drugimi začimbami; polnjeno v slepo črevo prašiča in delno obdela s prekajevannjem. Vključuje lahko tudi prašičji jezik, lopatico, čeljust in hrbtenico, vendar nikoli ne presega 20 % celotne prostornine. Običajno se uživa kuhano, v rjuhi. Ima tudi status ZGP.

Sir

 • Queso de Valdeón (sir Valdeón): modri sir, proizveden v Posada de Valdeon, ki je pred pošiljanjem na trg tradicionalno zavit v kostanjeve ali belega javorja liste.

Vino

 • Bierzo: na zahodu province León in pokriva približno 3000 km². Območje je sestavljeno iz številnih majhnih dolin v gorskem delu (Alto Bierzo) in širokih planot (Bajo Bierzo). Denominación de origen zajema 23 občin.
 • Tierra de León: na jugovzhodu province León.

Sladice

 • Mantecadas de Astorga
 • Hojaldres de Astorga
 • Lazos de San Guillermo
 • Nicanores de Boñar

Kultura[uredi | uredi kodo]

Ruta de la Plata (srebrna cesta, stara rimska cesta) teče skozi provinco v smeri sever-jug, pot svetega Jakoba (špansko Camino de Santiago) pa v smeri vzhod-zahod. Stolnica v Leonu je eden vrhuncev Camino de Santiago. S kulinaričnega vidika je treba omeniti na zraku posušene klobase (embutidos) ter vina Bierzo in Valdevimbre-Los Oteros.

Regionalno politično in kulturno gibanje Leonesismo, ki poziva k večji avtonomiji znotraj meja starega kraljestva Léon, podpira pa tudi folkloro, tečaje leonščine in regionalno gastronomijo, vpliva zunaj province Léon.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Keane, John (31. januar 2016). »91. The Life and Death of Democracy«. Democracy. New York Chichester, West Sussex: Columbia University Press. doi:10.7312/blau17412-110. ISBN 9780231539500.
 2. »The Decreta of León of 1188 - The oldest documentary manifestation of the European parliamentary system | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization«. www.unesco.org (v angleščini). Pridobljeno 1. junija 2018.
 3. »Vega de Liordes (León) bate este jueves el récord histórico de temperatura mínima en España con -35,8 grados« [Vega de Liordes (León) beats this Thursday the historical record for the minimum temperature in Spain with -35.8 degrees] (v španščini). elDiario.es. 7. januar 2021. Pridobljeno 12. januarja 2021.
 4. »Spain records coldest ever temperature at minus 35.8 degrees Celsius«. Pridobljeno 12. januarja 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]