Pojdi na vsebino

Prostor Soboljeva

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prostor Soboljeva je v matematični analizi normiran vektorski prostor. Norma je podana kot linearna kombinacija norm šibkih odvodov. Posledično je prostor Banachov. Izbrana norma omogoča preverjanje tako regularnosti kot velikosti funkciji na prostoru. Največkrat se prostori Soboljeva uporabljajo v analizi parcialnih diferencialnih enačb in Fourierevi analizi. Uporabljajo se predvsem zato, ker se pogosto zgodi, da so rešitev parcialnih diferencialnih enačb šibke, torej niso povsem zvezne, in posledično del prostorov Soboljeva. Pojavljajo se pa tudi v harmonični, funkcionalni in numerični analizi.

Prostor je kot prvi uvedel ruski matematik Sergej Soboljev.

Motivacija[uredi | uredi kodo]

Denimo, da je odvod funkcije na domeni samo šibek (močne oblike nima). Za odvod velja, da ni povsem zvezen, zato funkcija ni del . O odvodu funkcije še vedno lahko govorimo v smislu distribucije oz. v šibkem smislu. Naj bo funkcija šibek odvod funkcije . Za šibek odvod velja sledečeFunkciji pravimo testna funkcija, izbrana je tako, da je na (torej podpora je kompaktna), zato se zgornji izraz poenostavi vPosledično je naša funkcija enolično definirana in predstavlja šibek odvod, ki mora biti le integrabilen in merljiv. Sledeče lahko generaliziramo na poljuben -ti šibek odvod ,Naš šibek odvod mora biti lokalno integrabilen, zato ker mora biti integrabilen le na kompaktni podpori .

Formalna definicija[uredi | uredi kodo]

Prostor Soboljeva je prostor funkciji, ki imajo šibkih odvodov (). Potemtakem je to prostor funkciji, katerih šibki odvodi imajo kočno normokjer predstavlja multi indeks oz. vse možne n-terice za tvorjenje odvodaČe povedano zapišemo v obliki množice, dobimoObstaja več načinov za definicijo norme tovrstnega prostora, vendar se pogosto odločimo za sledečoOb izbiri norme postane prostor Banachov, za je tudi seperabilen. Za je prostor Hilbertov, označimo ga z ali , če imajo funkcije kompaktno podporo. Tak Hilbertov prostor je opremljen z normo , ki je pogosto tudi standardna norma Hilbertovih prostorov.