Predsednik Albanije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Predsednik Albanije je vodja države in predstavlja enotnost ljudstva.

Z vlogo, dolžnosti, privilegiji,... predsednika Albanije se ukvarja Albanska ustava v četrtem delu, ki zajema člene 86 do 94 [1].

Trenutni predsednik Albanije je Alfred Moisiu.

Volitve[uredi | uredi kodo]

Za mesto predsednika Albanije se lahko potegujejo le Albanci, ki živijo na področju Albanije najmanj zadnjih 10 let in so starejši od 40 let.

Kandidati potrebujejo najmanj 20 glasov podpore, da se uvrstijo v volitve, ki potekajo v parlamentu (podpira ga lahko le ena stranka oz. organizacija). Za izvolitev je potrebnih tri petine vseh glasov.

V primeru, če parlament ne izvoli predsednika v petih poskusih, je razpuščen in razpisane so nove parlamentarne volitve. Če tudi novi parlament ne izvoli novega predsednika, je prav tako razpuščen in razpisane so nove volitve. V tretjem parlamentu pa je potrebna le večina vseh glasov.

Volitve potekajo vsakih 5 let.

Mandat[uredi | uredi kodo]

Mandat traja 5 let in vsak predsednik je lahko le enkrat ponovno izvoljen.

Novi predsednik nastopi mandat potem, ko priseže pred parlamentom in se prejšnjemu predsedniku izteče mandat.

Nezdružljivost z drugimi dejavnostmi[uredi | uredi kodo]

Po ustavi je predsedniku prepovedano, da je član politične stranke, da opravlja katerokoli drugo javno ali zasebno službo oz. dejavnost.

Krivdna odgovornost[uredi | uredi kodo]

Predsednik ni odgovoren za kakršnakoli dejanja, ki so bila storjena v času njegovega mandata.

Predsednik je lahko odpoklican v primeru, če huje krši ustavo oz. je storil hujši zločin. Odpoklic je lahko sprejet v parlamentu, v katerem je najmanj četrtina vseh poslancev in ko dosežejo ⅔ soglasje.

Nezmožnost opravljanja[uredi | uredi kodo]

V primeru, če je predsednik začasno nezmožen opravljati svojo funkcijo, prevzame njegove dolžnosti in moči predsednik Državnega zbora Republike Albanije.

V primeru, če predsednik ni zmožen izvajati svojih dolžnosti več kot 60 dni, mora parlament (⅔ soglasje vseh članov) poslati pobudo o nezmožnosti opravljanja dolžnosti na Ustavno sodišče, ki presodi utemeljenost pobude. V primeru potrditve nezmožnosti ostane mesto predsednika prazno in v 10 dneh po potrditvi se izvedejo predsedniške volitve.

Dolžnosti in moči[uredi | uredi kodo]

Predsednik lahko:

Da njegove moči postanejo pravnomočne, izdaja dekrete. Predsednik lahko izvajala le tiste dolžnosti in moči, ki mu jih naloži parlament.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]