Predloga:Ste vedeli/44. teden 2011

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Imenik bolgarskih kanov
  • ... je prabolgarski koledar (na sliki Imenik bolgarskih kanov) pojem, s katerim se označuje hipotetični koledarski sistem, ki so ga uporabljali Prabolgari, polnomadsko ljudstvo po poreklu iz Srednje Azije, ki je od 2. stoletja dalje prebivalo v evrazijskih stepah severno od Kavkaza in ob reki Volgi?
  • ... se ob Celovški cesti nahaja več kulturnih spomenikov: spomenik pionirjem, spomenik rudarja, spomenik padlim v NOB, spomenik Svobode, Spomenik maršalu Titu, Trgovska hiša v Šiški, Cekinov grad, Hotel Bellevue, Celovška cesta 62,...?
  • ... je Reyev sindrom, redka akutna in včasih smrtna otroška bolezen, ki je posledica noric ali virusne okužbe dihalnih poti, lahko v povezavi z jemanjem acetilsalicilne kisline?
  • ... je angleška igralka, režiserka ter pisateljica Judi Dench zaigrala v šestih filmih serije James Bond kot M, šefica Jamesa Bonda, s čimer je postala članica igralske zasedbe, ki se je pojavila v največ filmih te serije?
  • ... je večina mladic ribje vrste patagonska elegina samcev, pri dolžini okoli 52 cm pa začnejo le-ti spreminjati spol tako, da je večina rib nad to dolžino samic?