Spomenik maršalu Titu, Tivoli

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Spomenik maršalu Titu v Tivoliju
OblikovalecAntun Augustinčić (kipar; 1948)
Tipodlitek kipa
Materialbron
Zaključek gradnje1948
Posvečeno maršal Tito
Ljubljana - Spomenik maršalu Titu
LegaMestna občina Ljubljana
RKD št.5679 (opis enote)[1]
Razglasitev NSLP16. december 1983

Spomenik maršalu Titu v Tivoliju je bil prvi in edini javni spomenik, ki upodablja Josipa Broza Tita in je stal na odprtem prostoru v Sloveniji do leta 1977. Vsi drugi kipi in slike so krasili notranje prostore javnih ali zasebnih stavb. V Ljubljano so ga prinesli na Gospodarsko razstavišče ob partijskem kongresu leta 1958. Več let je stal pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije (Celovška 23, Ljubljana). Za tem so ga prenesli na posestvo Brdo, kjer stoji v parku kipov socialističnega obdobja.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Spomeniki je sestavljen iz bronaste celopostavne stoječe figure Tita v uniformi in v škornjih, ogrnjenega z vojaškim plaščem in nizkega kamnitega podstavka. Kip je leta 1947 (prvi odlitek) izdelal hrvaški kipar Antun Augustinčić. Nastal je po spominu na kip, ki ga je Augustinčić modeliral novembra 1943 v Jajcu. Ta osnutek je izgubljen. Po letu 1947 so odlili več identičnih kipov. En odlitek iz leta 1948 so postavili v Kumrovcu, drugega so prinesli v Ljubljano, tretji je v Beogradu, eden v kiparjevi rojstni vasi, imajo ga v Beogradu. Ker po kongresu komunistov v Ljubljani kip maršala ni več mogel stati na Gospodarskem razstavišču, so ga prenesli na rob Tivolija in ga leta 1961 odkrili pred tedanjim Muzejem revolucije, nad stopniščem v osi glavnega vhoda muzeja. Po osamosvojitvi Slovenije je bil kip med prezidavo Cekinovega dvorca preseljen v skladišče.[2] Na lokaciji je nekaj let stala abstraktno obklesana skala. Kip so po osamosvojitvi prenesli na posestvo Brdo.

Leta 1983 je bil kip razglašen za zgodovinski spomenik.[3]

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Povečan celopostavni kip istega avtorja so brez večje domišljije postavili v Velenju, ko so ta rudarski kraj preimenovali v Titovo Velenje. Tedaj nekoliko arhaična figura je bila in ostala največji figuralni Titov spomenik na svetu.[4] V Sloveniji je bilo v javnih ustanovah, od šol do ljudske skupščine in Ljubljanske banke veliko Titovih portretov in kiparskih upodobitev. Na javnem, odprtem prostoru Slovenije sta stala samo omenjena dva figuralna spomenika, oba delo Antuna Augustinčića. Leta 1984 so načrtovali postavitev Titovega spomenika na ljubljanskem Trgu republike. Zamisel so opustili. Eden od slovenskih politikov je delno odrezan kip Augustinčića, torzo celopostavnega kipa, postavil na svoj vrt v Ljubljani. Številna poprsja, delo različnih avtorjev, iz šol, zavodov in podjetij so po osamosvojitvi Slovenije prenesli v muzeje.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 5679". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  2. RKD - Ljubljana - Spomenik maršalu Titu
  3. Odlok o razglasitvi zgodovinskih spomenikov na območju občine Ljubljana Šiška, Ur.l. SRS, št. 38/83-1534.
  4. Slovenia.info - Spomenik Josip Broz Tito

Glej tudi[uredi | uredi kodo]