Predloga:Infopolje Zavarovano območje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dokumentacija za predlogo[poglej] [uredi] [zgodovina] [osveži]

To infopolje je namenjeno zaščitenim območjem.

Uporaba[uredi kodo]

Izbrani parametri podpirajo polno funkcionalnost infopolja. Doda lahko tudi ekstra parametre omenjene spodaj. Skopirajte to prazno predlogo v članek. Za delujoče primere glej spodaj.

{{Infopolje Zavarovano območje
| name = 
| alt_name = 
| iucn_category = 
| photo = 
| photo_alt = 
| photo_caption = 
| photo_width = 
| map =  <!-- ali |map_image = -->
| map_alt = 
| map_caption = 
| map_width = 
| location = 
| nearest_city = 
| lat_d = 
| lat_m = 
| lat_s = 
| lat_NS = 
| long_d = 
| long_m = 
| long_s = 
| long_EW = 
| coords = 
| coords_ref = 
| region = 
| area = 
| established = 
| visitation_num = 
| visitation_year = 
| governing_body = 
| url = 
}}

Opis parametrov[uredi kodo]

Ta tabela opisuje vse parametre, ki se uporabljajo v infopolju. Edini obvezni parameter, ki mora imeti vrednost, je name.

Ime parametra Opis
name Zahtevano. Uradno ime zavarovanega območja. V večini primerov, je to ime enako imenu članka. Na primer: če je ime članka Park Tivoli, Ljubljana, potem vnesite name=Park Tivoli.
alt_name Če obstaja za zavarovano območje slovensko ime, ga uporabi v parametru name. Ta parameter se lahko uporabi za prikaz imena v lokalnem jeziku ali za alternativno ime v slovenščini (če je ta splošno znan).
iucn_category Močno priporočeno. Kategorije IUCN za zavarovano območje. Veljavne vrednosti so Ia, Ib, II, III, IV, V ali VI. Glej IUCN kategorije.
photo Ime slike, ki bo prikazana. Ne potrebuje posebnega formatiranja.
photo_width Lahko se uporabi za spremembo širine slike. Prednastavljena in maksimalna vrednost je 284 pikslov. Slike s horizontalno orientacijo (landscape) se bodo pravilno prikazale pri prednastavljeni vrednosti. Slika z navpično orientacijo (portrait) se naj nastavi na 180px ali 220px. Na primer: photo_width=200 in ne photo_width=200px.
photo_alt Alt besedilo za fotografijo, za vidno prizadete bralce. Glej WP:ALT.
photo_caption Besedilo pod sliko.
map Ime prikazanega zemljevida. Glej Metode za prikaz zemljevida spodaj. Za uporabo statične slike, uporabite |map_image=
map_image The file name of a static map image to be displayed. Za uporabo lokacijske karte, uporabite |map=.
map_width Širina zemljevida. Prednastavljena in maksimalna vrednost je 284 pikslov, toda običajno je lahko zemljevid manjši. Na primer map_width=200 in ne map_width=200px. Če je uporabljena predloga lokacijska karta bo velikost avtomatsko zemljevida prilagojena (če širina ni opredeljena).
map_alt Alt besedilo za zemljevid, za vidno prizadete bralce. Glej WP:ALT.
map_caption Besedilo pod zemljevidom.
relief Izbira reliefnega zemljevida. To deluje le, če uporabljate za prikaz zemljevida uporabljate predlogo lokacijska karta, ki ima na voljo reliefni zemljevid. Glej Metode za prikaz zemljevida.
label Besedilo prikazano poleg oznake. Deluje z parametrom label_position spodaj. Uporablja se redko.
label_position Opredeli pozicijo besedila glede na oznako. To ne deluje, če uporabljate za prikaz zemljevida piksel koordinate. Veljavne vrednosti so left, right, top in bottom. Glej label zgoraj.
mark Slika, ki služi za prikaz oznake na zemljevidu. Prednastavljeno je Red pog.svg, razen če je map=us locator blank.svg za katerega je prednastavljena vrednost Green pog.svg. Za druge slike glej tukaj.
marker_size Širina slike oznake v pikslih. Prednastavljeno je 8.
location Lokacija zavarovanega območja. Ne bodite preveč natančni - okrožje, občina, država ... Če se park nahaja znotraj mesta vnesite za Slovenijo mesto, občino in državo oz. za druge države glede na njihovo ureditev.
nearest_city
nearest_town
Priporočeno, če se površina ne nahaja znotraj mesta. Lahko je mesto z večjim letališčem ali večje mesto kjer so na voljo nastanitve in oskrba.
coords Za predlogo {{koord}}. Lokacijska oznaka se ne bo izpisala, če je uporabljena predloga za zemljevid. Glej spodaj. Če je uporabljena ta možnost, parameteri type, region, scale, source, format in display niso funkcionalni, toda ti podatki se lahko v vnesejo v samo predlogo Koord. Prednastavljena vrednost je type:landmark in display:inline,title.
lat_d Stopinje zemljepisne širine. Ta vrednost je lahko navedena v decimalnih stopinjah. Ko je uporabljen ta format, naj se minute in sekunde ne navajajo. Glej spodaj.
lat_m Minute zemljepisne širine.
lat_s Sekunde zemljepisne širine.
lat_NS N - če je severno od ekvatorja, S - če je južno od ekvatorja. Ostale vrednosti se ne upoštevajo.
long_d Stopinje zemljepisne dolžine. Ta vrednost je lahko navedena v decimalnih stopinjah. Ko je uporabljen ta format, naj se minute in sekunde ne navajajo. Glej spodaj.
long_m Minute zemljepisne dolžine.
long_s Sekunde zemljepisne dolžine.
long_EW E - če je vzhodno od ničelnega poldnevnika, W - če je zahodno od ničelnega poldnevnika. Ostale vrednosti se ne upoštevajo.
coords_ref Lahko se uporabi s katerimkoli načinom za prikaz koordinat. Zelo priporočljivo. Specificira sklic za koordinate, uporabite označevalca <ref>...</ref>.
type Type je en način določitve merila zemljevida, ki ga generirajo zunanje spletne strani za prikazovanje zemljevidov. Za veljavne vrednosti glej type. Prednastavljena vrednost je landmark. Če ni ustrezen noben type, razmisli o uporabi spodnjega parametra scale.
scale Določa zoom faktor za zunanje spletne strani za prikazovanje zemljevidov. Glej scale. Prednastavljena vrednost je 1:10,000 kar ustreza prednastavljenemu type, ki je landmark. Vnos scale=50000 bo spremenil zoom na 1:50,000.
region Politična regija. Glej ISO 3166-2:US, ISO 3166-2 in ISO 3166-1 alpha-2. Na primer: US-OR je koda za Oregon. Uporaba te kode je priporočljiva. Vrednost ne bo prikazana. Glej region.
source Vir podatkov o koordinatah. Glej source. Na primer: gnis ali ngs, itd. Vrednost ne bo prikazana. Ne prepoznava se vseh vrednosti.
format Določa format prikaza koordinat. Veljavna vrednost za stopinje, minte in sekunde je dms, in dec za decimalne stopinje. Prednastavljena vrednost je dms.
display Določe, kje se bodo koordinate izpisale. Veljavne vrednosti so inline in inline,title ter njune variante. Prednastavljena vrednost je inline,title.
x
y
Specifies the position of the location marker on a map image. The coordinates of the marker in pixels based on a map with a width of 1000 pixels. The template will scale these values for proper display. See below.
x%
y%
Specifies the position of the location marker on a map image. x% specifies the percentage of the distance across the image from the left edge and y% specifies the percentage of the distance down from the top edge. See below.
area Površina zavarovanega območja. Uporabljajte vrednosti v km² ali ha. Ne uporabljajte predloge {{convert}}, ker na slovenski Wikipediji ne potrebujemo tudi zapisa v angleškem merskem sistemu. Zelo majhne površine lahko vpišete v m².
authorized
created
established
designated
Datum nastanka parka. Glej spodaj. Uporabite {{Začetni datum}}. Na primer, za Yosemite National Park, uporabite {{Začetni datum|1890|10|1}}.
visitation_num Število obiskovalcev v zadnjem letu, če je to poznano.
visitation_year Leto štetja obiskovalcev.
visitation_ref Uporablja se skupaj s parametri obiskovalcev zgoraj. Zelo priporočljivo. Specificira sklic za podatke o obiskovalcih, uporabite označevalca <ref>...</ref>.
governing_body
administrator
operator
owner
Agencija ali organizacija, ki nadzoruje ali je lastnica parka. Glej spodaj.
world_heritage_site Leto ko je zavarovano območje postalo Unescova svetovna dediščina. Le malo območij ima to oznako. Če članek uporablja {{Infopolje Kraj svetovne dediščine}}, potem naj se ta parameter ne uporablja.
url Polni URL uradne spletne strani, brez formatiranja. Na primer: http://www.example.org/.

IUCN kategorije[uredi kodo]

Glede na vrednost parametra iucn_category se bo pod imenom prikazala ena izmed spodnjih pasic. Veljavne vrednosti so Ia, Ib, II, III, IV, V in VI. Za več informacij glej članek Svetovna komisija za zavarovana območja.

IUCN kategorija Ib (naravno območje)
IUCN kategorija II (narodni park)
IUCN kategorija IV (območje upravljanja vrst/habitatov)
IUCN kategorija VI (zavarovano območje naravnih virov)

Sintaksa koordinat[uredi kodo]

Glej Predloga:Infopolje Zemljevid/sintaksa koordinat.

Alternativni parametri[uredi kodo]

Nekaj celic omogoča alternativna imena parametrov, ki se uporabljajo za kreacijo ustrezne labele. Urejevalci naj ne bodo pretirano zaskrbljeni z uporabo ustrezne labele, razen če uporaba neustrezne labele vodi k očitni napaki.

Zavarovana območja so pogosto nastala kot posledica vladnih ukrepov. Na primer, v ZDA, narodne parke ustanavlja kongres, nacionalni spomeniki nastanejo z predsedniškim razglasom. Za prikaz nastanka parka uporabite najustreznejši parameter spodaj:

authorized → Pooblastitev
created → Nastanek
designated → Določitev
established → Ustanovitev

Nekatera območja so v privatni lastnini, in je lahko neprimerna označba Uprava. Na primer: Aleutian World War II National Historic Area je del National Park Service toda lastnik je Ounalashka Corporation. Chimney Rock National Historic Site upravlja Nebraska State Historical Society. Za prikaz imena entitete, ki upravlja s parkom uporabite najustreznejši parameter spodaj:

governing_body → Uprava
administrator → Administrator
operator → Upravnik
owner → Lastnik

Primeri infopolj[uredi kodo]

Samo z zemljevidom[uredi kodo]

Ku-ring-gai Chase National Park
IUCN kategorija II (narodni park)
A map showing the location of the park on the east coast of Australia
A map showing the location of the park on the east coast of Australia
LokacijaNew South Wales, Australia
Bližnje mestoSydney
Koordinati33°39′3.6″S 151°12′3.6″E / 33.651000°S 151.201000°E / -33.651000; 151.201000
Površina154 km²
Ustanovitev1. oktober 1967 (1967-10-01)
Obiskovalci2 Million (leta 2001)
UpravaNational Parks and Wildlife Service (New South Wales)
{{Infopolje Zavarovano območje
| name = Ku-ring-gai Chase National Park
| iucn_category = II
| map = Australia
| relief = yes
| map_width = 200
| map_alt = A map showing the location of the park on the east coast of Australia
| location = [[New South Wales]], [[Australia]]
| nearest_city = [[Sydney]]
| lat_d = 33 | lat_m = 39 | lat_s = 3.6 | lat_NS = S
| long_d = 151 | long_m = 12 | long_s = 3.6 | long_EW = E
| region = AU
| area = 154 km²
| established = {{start date|1967|10|1}}
| visitation_num = 2 Million
| visitation_year = 2001
| governing_body = [[National Parks and Wildlife Service (New South Wales)]]
}}

Samo s fotografijo[uredi kodo]

Yosemite National Park
IUCN kategorija II (narodni park)
Mountain valley with sheer cliff on its left side, and a waterfall cascading into its right, with a clear blue sky above and many green trees below
Yosemite Valley from Tunnel View
LokacijaCalifornia, United States
Bližnje mestoMariposa
Koordinati37°43′44″N 119°35′54″W / 37.72889°N 119.59833°W / 37.72889; -119.59833
Površina308.073 ha
Ustanovitev1. oktober 1890 (1890-10-01)
Obiskovalci3,280,911 (leta 2004)
UpravaNational Park Service
Kraj svetovne dediščine1984
Spletna stran
{{Infopolje Zavarovano območje
| name = Yosemite National Park
| iucn_category = II
| photo = 100 1325.JPG
| photo_alt = Mountain valley with sheer cliff on its left side, and a waterfall cascading into its right, with a clear blue sky above and many green trees below
| photo_caption = Yosemite Valley from Tunnel View
| location = [[California]], [[United States]]
| nearest_city = [[Mariposa, California|Mariposa]]
| lat_d = 37 | lat_m = 43 | lat_s = 44 | lat_NS = N 
| long_d = 119 | long_m = 35 | long_s = 54 | long_EW = W
| region = US-CA
| scale = 300000
| area = 308.073 ha
| established = {{start date|1890|10|1}}
| visitation_num = 3,280,911
| visitation_year = 2004
| governing_body = [[National Park Service]]
| world_heritage_site = 1984
| url = http://www.nps.gov/yose/
}}

Brez fotografije in zemljevida[uredi kodo]

Narodni park Park
Nationalparkverwaltung Harz
IUCN kategorija II (narodni park)
LokacijaSpodnja Saška in Saška - Anhalt, Nemčija
Koordinati51°47′00″N 10°34′00″E / 51.78333°N 10.56667°E / 51.78333; 10.56667
Površina8.900 ha
Ustanovitev1990, 1994, 2006
UpravaNationalparkverwaltung Harz
{{Infopolje Zavarovano območje
| name            = Narodni park Harz
| alt_name        = ''Nationalparkverwaltung Harz''
| iucn_category   = II
| location        = [[Spodnja Saška]] in [[Saška - Anhalt]], [[Nemčija]]
| nearest_city    = 
| coords          = {{coord|51|47|00|N|10|34|00|E|region:DE_type:landmark}}
| area            = 8.900 ha
| established     = 1990, 1994, 2006
| visitation_num  = 
| visitation_year = 
| governing_body  = Nationalparkverwaltung Harz
}}

S fotografijo in zemljevidom[uredi kodo]

Dry Island Buffalo Jump Provincial Park
A green valley with a river and a road running somewhat parallel to the river
Panoramic view
Location the park in south central Alberta, Canada
Location the park in south central Alberta, Canada
Map of Alberta, Canada
LokacijaAlberta, Canada
Bližnje mestoThree Hills
Koordinati51°56′10″N 112°57′41″W / 51.93611°N 112.96139°W / 51.93611; -112.96139
Površina34,5 km²
Ustanovitev15. december 1970 (1970-12-15)
UpravaAlberta Tourism, Parks and Recreation
{{Infopolje Zavarovano območje
| name = Dry Island Buffalo Jump Provincial Park
| photo = Dry Island Provincial Park2.jpg
| photo_alt = A green valley with a river and a road running somewhat parallel to the river
| photo_caption = Panoramic view
| photo_width = 260
| iucn_category = III
| map = Canada Alberta
| map_alt = Location the park in south central Alberta, Canada
| map_caption = Map of Alberta, Canada
| relief = yes 
| map_width = 200
| location = [[Alberta, Canada|Alberta]], [[Canada]]
| nearest_city = [[Three Hills, Alberta|Three Hills]]
| lat_d = 51 | lat_m = 56 | lat_s = 10 | lat_NS = N
| long_d = 112 | long_m = 57 | long_s = 41 | long_EW = W
| coords_ref = 
| region = CA
| area = 34,5 km²
| established = {{start date|1970|12|15}}
| governing_body = [[Alberta Tourism, Parks and Recreation]]
}}

Metode za prikaz zemljevida[uredi kodo]

Any image of a map showing the location of the protected area can be used. There are three methods by which maps showing a marker can be generated.

Prikaz oznake na zemljevidu z uporabo predloge in geografskih koordinat[uredi kodo]

Oznaka se lahko prikaže na zemljevidu s pomočjo uporabe posebnih predlog za zemljevide. Za prikaz oznake morajo biti geografske koordinate opredeljene v parametrih lat_d, long_d, izd. Glej dokumentacijo za {{Lokacijska karta}}. Parametri te predloge so vhodni parametri, ki jih uporablja {{Lokacijska karta}}. Predloge za zemljevid se lahko najdejo tukaj:

Predloga:Lokacijska karta#Zemljevidi na razpolago - kar nekaj lokacijskih kart je preusmeritev in nekatere mogoče ne delujejo kot pričakujete.
Kategorija:Lokacijske karte - Preloge po kategorijah.
Posebno:KajSePovezujeSem/Predloga:Lokacijska karta/Info - iskalnik, ki lahko pomaga.
Special:Prefixindex/Predloga:Lokacijska karta - še en iskalnik, ki lahko pomaga.

Vsa imena se začnejo z besedama "Lokacijska karta", ki jima sledi območje, ki jo pokriva. Vrednost, ki jo morate opredeliti, je ime območja. Zemljevid za Kanado je Modul:Location map/data/Kanada. V tem primeru opredelite map=Kanada. Ker obstaja tudi preusmeritev Modul:Location map/data/Canada, lahko uporabite tudi map=Canada.

Four Corners, Kanada
Zemljevid prikazuje lokacijo Four Corners, Kanada
Zemljevid prikazuje lokacijo Four Corners, Kanada
Primer uporabe geografskih koordinat
Koordinati60°00′00″N 102°00′00″W / 60.00000°N 102.00000°W / 60.00000; -102.00000
{{Infopolje Zavarovano območje
| name = Four Corners, Kanada
| map = Canada
| map_caption = Primer uporabe geografskih koordinat
| lat_d = 60 | lat_m = 00 | lat_s = 00 | lat_NS = N
| long_d = 102 | long_m = 00 | long_s = 00 | long_EW = W
}}

Prikaz oznake na kateremkoli zemljevidu z uporabo x in y parametrov[uredi kodo]

Vrednosti parametrov za x in y sta piksel koordinati lokacijske oznake, če je slika v velikosti do širine 1000 pikslov.

x je odmik oznake v pikslih od levega roba 1000 pikslov široke slike.
y je odmik oznake v pikslih od zgornjega roba 1000 pikslov široke slike.

Obstajata dva načina pridobitve teh vrednosti:

  1. Na svoj računalnik naloži sliko iz strani slike. Odpri sliko v grafičnem urejevalcu, kot je GIMP ali XnView. Spremeni velikost slike na širino 1000px in potem določi x, y koordinati ko kurzor računalniške miške kaže na želeno lokacijo. Uporabi te vrednosti.
  2. Na svoj računalnik naloži sliko iz strani slike. Odpri sliko v kateremkoli računalniškem programu za urejanje slik, ki prikazuje koordinate položaja kurzorja, kot je Microsoftov program Paint. Bodi pozoren na to, da x, y koordinate korzorja kažejo na lokacijo. potem:
1000 · x'/w = x  in  1000 · y'/w = y
kjer sta x' in y' kurzorja koordinat, w je širina prikazane slike na tvojem računalniku ter x in y sta vrednosti, ki jih je potrebno prirediti x in y parametroma.
Four Corners, Kanada
Napaka Lua v Modul:Location_map v vrstici 502: Navedena lokacijska karta ne obstaja. Niti "Modul:Location map/data/Canada location map.svg" niti "Predloga:Lokacijska karta Canada location map.svg" ne obstajata.
{{Infopolje Zavarovano območje
| name = Four Corners, Kanada
| map = Canada location map.svg
| map_caption = Primer uporabe x in y parametrov
| x = 369
| y = 487
}}

Prikaz oznake na kateremkoli zemljevidu z uporabo x% in y% parametrov[uredi kodo]

x% opredeli procent razdalje preko slike od levega roba.
y% opredeli procent razdalje preko slike navzdol od zgornjega roba.

V spodnjem primeru je oznaka 36.9% od levega roba in 57.4% od zgornjega roba.

Four Corners, Kanada
Napaka Lua v Modul:Location_map v vrstici 502: Navedena lokacijska karta ne obstaja. Niti "Modul:Location map/data/Relief map of Canada.png" niti "Predloga:Lokacijska karta Relief map of Canada.png" ne obstajata.
{{Infopolje Zavarovano območje
| name = Four Corners, Kanada
| map = Relief map of Canada.png
| map_caption = Primer uporabe x% in y% parametrov
| x% = 36.9
| y% = 57.4
}}

TemplateData[uredi kodo]

TemplateData documentation used by VisualEditor and other tools
Glejte mesečno poročilo o uporabi parametrov za to predlogo.

TemplateData za Infopolje Zavarovano območje

Ni opisa.

Parametri predloge[Urejanje podatkov predloge]

ParameterOpisVrstaStanje
Namename

Name of protected area

Nizzahtevano
Alternative Namealt_name

Common name for the protected area

Nizneobvezno
IUCN Categoryiucn_category

IUCN Category associated with the protected area

Nizneobvezno
Photophoto

Image for the protected area

Ime stranineobvezno
Photo Widthphoto_width

Width of the image given by photo

Številkaneobvezno
Photo Alternative Textphoto_alt

Alternative text to be displayed if image doesn't appear for any reason

Nizneobvezno
Photo Captionphoto_caption

Caption for the photo

Nizneobvezno
Mapmap

Location map for the protected area

Ime stranineobvezno
Map imagemap_image

Map image for the protected area

Ime stranineobvezno
Map Alternative Textmap_alt

Alternative text to display if the map doesn't display for whatever reasons

Nizneobvezno
Map Captionmap_caption

Caption for the map

Nizneobvezno
Map Widthmap_width

Width of the map

Številkaneobvezno
Reliefrelief

When the geographical coordinates method is used, any non-blank value will cause the template to display a relief map image

Nizneobvezno
Locationlocation

Location of the protected area

Nizneobvezno
Nearest city or townnearest_city nearest_town

Nearest city from the protected area

Nizneobvezno
Coordinatescoordinates coords

When this option is used the type, region, scale, source, format and display parameters are not functional but this data can be entered in the {{Coord}} template.

Nizneobvezno
Coordinates Referencecoords_ref

Can be used with either coordinate display method above

Nizneobvezno
Lengthlength

Length of protected area

Številkaneobvezno
Widthwidth

Width of protected area

Številkaneobvezno
Areaarea

Area covered by protected area

Številkaneobvezno
Establishedestablished authorized created designated

The date on which the protected area was established, authorized, created, or designated

Vrsticaneobvezno
Visitation Numbervisitation_num

Number of visitors in a recent year

Vrsticaneobvezno
Visitation Yearvisitation_year

The year in which visitors were counted

Vrsticaneobvezno
Visitation Referencevisitation_ref

Reference of visitation data in <ref > </ref>

Nizneobvezno
Governing Bodygoverning_body administrator operator owner

The agency or organization which controls or owns the protected area

Nizneobvezno
World Heritage Siteworld_heritage_site

The year the protected area was designated a World Heritage Site

Vrsticaneobvezno
Websitewebsite url

The full URL of the official website with no formatting

Nizneobvezno
Childchild

Yes if infobox is embedded inside another infobox

Nizneobvezno
Embedded 1embedded embedded1

Another infobox to place within this infobox

Nizneobvezno
Embedded 2embedded2

Another infobox to place within this infobox

Nizneobvezno
elevationelevation

brez opisa

Neznanoneobvezno
elevation_avgelevation_avg

brez opisa

Neznanoneobvezno
elevation_minelevation_min

brez opisa

Neznanoneobvezno
elevation_maxelevation_max

brez opisa

Neznanoneobvezno

Mikroformat[uredi kodo]

Koda HTML, ki jo producira ta predloga, vključuje mikroformat hCard, ki omogoča računalnikom, da razčlenijo subjektove podatke. Ta proces je bodisi samodejen, za katalogiziranje člankov v Wikipediji, bodisi na ročno zahtevo bralca s pomočjo orodja v brskalniku, ki na primer doda subjekt v adresar.

Če ima kraj ali prizorišče datum ustanovitve oz. otvoritve, ki je znan do dneva natančno, uporabite zanj {{start date}}, razen če je pred letom 1583. Če ima uradno spletno mesto, uporabite {{URL}}.

hCard uporablja naslednje razrede HTML:

  • adr
  • category
  • country-name
  • extended-address
  • fn
  • label
  • locality
  • nickname
  • note
  • org
  • street-address
  • url
  • vcard

Prosimo, ne preimenujte ali odstranite teh razredov.