Tokugawa Ieyasu: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 50 zlogov ,  pred 5 leti
m
m
}}
 
'''Tokugava Iejasu''' ([[Japonska pisava|jap.]] {{lang|ja|徳川 家康}}; * [[31. Januar]] [[1543]] na gradu Okazaki; † [[1. Junij]] [[1616]] v Sumpu, (danes: [[Šizuoka]])) je bil ustanovitelj [[šogunat| šogunata Tokugava]] na [[Japonska|Japonskem]] in velja (poleg [[Oda Nobunaga|Oda Nobunage]] in [[Tojomi Hidenoši|Tojomija Hidenošija ]] kot tretji list deteljice združiteljev fevdalne [[Japonska|Japonske]].
 
== Otroštvo kot talec ==
Iejasu odraščal kot '' Macudaira Takečijo '' ({{lang | ja | 松 平 竹 千代}}), v času, ki ga danes [[zgodovina Japonske] pozna kot "[Sengoku [Obdobje Sengoku|- obdobje sprtih držav]] ", glej tudi [[Sengoku Daimjo]]. Osrednje avtoritete, kot sta [[Teno]] ali [[Šogun]] (vojaški vladar), so obstajale samo po imenu, marsikje so se krajevni poglavarji ([[Daimjo]]) so se v neprestanih majhnih vojnah dajali za oblast. Domovina Iejasuja, rodovitni [[Okraj Mikava]] (zdaj del [[prefektura Aiči|prefekture Aiči] v osrednji Japonski) je sicer več rodov že pripadal njegovi družini, klanu [[Matsudaira]], vendar sta nanj vse bolj pritiskala [[ Oda (družina) | klan Oda]] na zahodu in klan [[Imagava]] na vzhodu. Oba tekmeca sta stremela po tem, da klan Matsudaira ali vojaško strmoglavita ali pa si ga kot vazala pridobita.
 
Mladost Iejasuja je zrcalo razmer v tistem grobem času. 1548 je star pet let eno leto preživel kot vojni talec v rokah družine Oda, ki ga je 1549 predala klanu Imagava v zameno za druge talce. Njegov dom je prihajal vsem bolj pod vpliv hiše Imagava, ki ga je skušala pritegniti kot vazala. Vidno znamenje je bil pridevek '' moto '', ki ga je nosil tudi Jošimoto, vodja hiše Imagava. Ime mu je tako bilo '' 'Macudaira Motojasu' '' ({{lang | ja | 松 平 元 康}}).
 
== Pakt z Oda Nobunaga ==
Tajnost je bila nujna, saj je bila večina članov družine Macudaira, med drugim tudi njegova žena in sin , bila kot talci v rokah Jošimotovega sina ([[Imagava Ujizane]]). Leta 1561 je s svojimi možmi zavzel grad Kamino, last klana Imagava, kar je za Odo Nobunago bil znak, da ni več zvest nasprotni strani. Motojasu je ubil poveljnika trdnjave in nato njegovo ženo in dva sinova zamenjal za člane svoje družine, ki jih je Imagava držal kot talce.
 
1566 si je dal svoj povečanpovečani prestiž potrditi na cesarskem dvoru v Kjotu. Kot znak za njegovo (zgodovinsko nepreverljivo) potomstvo iz prestižne hiše [[Minamoto]] je uspel spremeniti svoje ime. Odtlej se je imenoval '''Tokugava Iejasu''' - kar je lahko znak za to, da je hotel pomesti s preteklostjo in starimi vezamizvezami svojega klana.
 
Ko mu je leta 1570 uspelo osvojiti posesti Imagave, se je soočil še z enim krajevnim vladarjem, [[Takeda Šingen|Takeo Šingenom]], ki je tiste čase prav tako uspešno razširil svoje posesti, . Njun prvi oboroženi spopad (1572) je bil eden njegovih redkih resnih porazov Iejasuja, izki katerega musi je uspeloiz bitke rešitirešil samo golo kožo. Ko pa je Šingen 1573 nenadno umrl (1573), je lahko Iejasu s pomočjo Nobunage uspešno nadvladal klan Takeda. Očitno pa je zavezništvo Oda-Tokugava ni bilo čisto brez senčnih strani. Leta 1579 so se pojavili sumi, da Cukijama, [[Glavna žena (poligamija) | glavna žena]] Iesuja, in njegov najstarejši sin in dedič Nobujasu (1559-1579) kujeta zaroto s klanom Takeda. Pod prisilo Nobunaga je Iejasuja prisilil, da je dal svojo ženo usmrtiti, sina pa prisilil, da je naredil samomor.
 
== Iejasu und Hidejoši ==
[[File:Tokugawa Ieyasu in Hamamatsu 1.JPG|thumb|Tokugava Iejasu - kip pred gradom v Hamamatsu]]
 
1582 je [[Akeči Micuhide]], eden od vazalov, umoril Odo Nobunago. Eden od drugih poveljnikov Nobunage, [[Tojotomi Hidejoši]] je "maščeval" njegovo smrt in si s temn prisvojil njegovo ozemeljsko in vojaško dediščino. Medtem je Iejasu krepil svoj vpliv na ozemljih Imagave in Takede. 1584 sta se Hidejoši in Iejasu spopadla, v katerem je prevladal slednji. Iejasuju je zmaga pomagala, da se izmaknil neposrednemu vplivu klana Hidejoši in si sčasomsčasoma pridobil položaj enakovrednega zaveznika. 1590 sta vojski Tokugave in Tojomija skupaj odkorakali na vzhod in po šestih mesecih obleganja zavzeli trdnjavo [[Odavara]] vplivnega klana [[Hojo]].. S tem sta si zagotovila odločilen vpliv na ravnino [[Kanto]], tradicionalno osrčje vzhodnih provinc Japonske. Hidejoši je zavezniku ponudil, da v celoti prevzame Kanto klana Hojo v Kanto, v zameno pa naj bi mu Iejasu prepustil svoje dotedanje posesti. Ozemeljsko bi Iejasuja ta posel pomenil dobiček, na tihem pa je Hidejoši svojega tekmeca želel držati kolikor mogoče daleč od Kiota, političnega in kulturnega središča države. Ieyasu je to spletko gotovo spregledal, vendar se je z dogovorom strinjal, da bi se vojaškemu sporu zs Hidejošijem izognil.
 
Za svojo prestolnico si je Iejasu izbral [[Edo]], nepomembno ribiško vasico. Kraj se je sčasoma razvil v uspešno metropologlavno mesto; konec leta 1868 je v [[Tokio]], to je ''vzhodno prestolnico" prestavil [[Tenno]] svoj sedež.
 
== Ustanovitev šogunata Tokugava ==
Ko je Hidejoši leta 1598 umrl, je Iejasu skupaj s štirimi drugimi podaniki štel med krog petih starešin, ki jim je Hidejoši zaupal skrb za svojega mladoletnega naslednika. Iejasu pa odgovornosti za Tojomija ni vzel resno, temveč je - najprej naskrivomana skrivno, nato pa vse bolj odprto - ravnal v svojo osebno korist, tako kot je ravnal Hidejoši, ko je šlo za dediče Nobunage. 1600 so se tako Hidejošijevi privrženci razdelili v zahodni tabor, ki ga je vodil [[Išida Micunari]], in v vzhodni tabor, ki ga je vodil Iejasu.. Iejasu je odločilno bitko pri Sekigahari, dotlej največjem spopadu na Japonskem, odločil za sebezase. Postal je tako nesporen vojaški vladar Japonske. Letnica zaznamuje po splošnem mnenju začetek [[Edo obdobje|obdobja Edo]], ki ga je politično obvladoval klan Tokugava v Edo.
 
[[File:Osaka Castle Nishinomaru Garden April 2005.JPG|thumb|Grad v Osaki]]
 
1603 mu je Tenno podelil naziv [[Šogun]]a, s čimer je Iejasu zapečatil svoj vodilni položaj. Namesto leta 1600 zato nekateri jemljejo leto 1603 kot začetek obdobja Edo. Drugače kot Oda Nobunaga in Tojotomi Hidejoši je bil Iejasu dovolj daljnoviden, da se zagotovilje položaj za svoje potomce zagotovil. 1605 je zato predal naziv Šoguna svojemu sinu [[Tokugava Hidetada|Hidetadi]], vendar je iz ozadja dalje trdno držal politične niti države v svojih rokah. OdteljOdtlje je s svojo politiko meril na krepitev obstoječih razmerij moči in odstranjevanje možnih virov spora. Med njih je spadal krščanski misijon, ki tako kot evropski trgovci, ni imel kakšnega posebnega vpliva, pa tudi potomci Hidejošija, ki so živeli v [[Osaka| trdnjavi Osaka]].
 
Obeh problemov se je Iejasu v visoki starosti nad 70 let lotil strogo in brez usmiljenja.
5.819

urejanj

Navigacijski meni