Clausov proces: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 1.617 zlogov ,  pred 5 leti
SCOT; zaključeno
(proces, viri)
(SCOT; zaključeno)
 
 
V procesu je zelo pomembna [[stehiometrija]]: v plinih iz zadnjega reaktorja mora biti nekaj prebitnega H<sub>2</sub>S in ne SO<sub>2</sub>, ker bi slednji ne zgorel, ampak bi kot tak zapustil proces in onesnažil okolje.
 
==SCOT==
Za odstranjevanje zadnjih ostankov žvepla iz izpustnih plinov Clausovega procesa so razvili več postopkov, od katerih je najbolj znan tako imenovani Shell-Clausov postopek za obdelavo izpustnih plinov (Shell-Claus Offgas Treating, SCOT). Izpustni plini vsebujejo po obdelavi manj kot 250 volumskih ppm žvepla, izkoristek Clausovega postopka pa se poveča na 99,9 %.<ref name=SCOT>[http://www.jacobs.com/uploadedFiles/wwwjacobscom/20_Learn_About_Us/25_Products/253_Comprimo_Sulfur_Solutions/Technologies/Handout%20Jacobs%20CSS%20-%20LT-SCOT%20Process.pdf ''Claus Tail Gas Treating'']. Pridobljeno dne 5. marca 2015.</ref>
 
Proces poteka v dveh stopnjah. V prvi stopnji poteče katalitsko hidrogeniranje, v katerem se SO<sub>2</sub>, CS<sub>2</sub> in COS pretvorijo v H<sub>2</sub>S:
 
:<math>\begin{matrix}\mathrm{\ SO_2 + 3\ H_2 \longrightarrow H_2S + 2\ H_2O} \qquad \Delta H^0 = -339,6 \frac{\mathrm{kJ}}{\mathrm{mol}}\end{matrix}</math>
 
Nastali plini se ohladijo na 40 ºC in v drugi stopnji izperejo z alkanolamini (dietanolamin, etanolamin, lahko tudi metildietanolamin, diizopropilamin diizopropanolamin in diglikolamin),<ref>A.B. Kohl, R.B. Nielsen. ''Gas Purification''. 5. izdaja. Gulf Publishing Company, 1977, str. 50. ISBN 0-88415-220-0.</ref> ki raztopijo skoraj ves H<sub>2</sub>S in relativno malo CO<sub>2</sub>:
 
:<math>\mathrm{ R{-}NH_2 \ + \ H_2S \ \rightleftharpoons \ R{-}NH_3^+ \ + \ HS^-}</math>
:<math>\mathrm{ R{-}NH_2 \ + \ CO_2 \ \rightleftharpoons \ R{-}NHCOO^- \ + \ H^+}</math>
 
Izpustni plin iz absorpcijske kolone vsebuje samo sledove H<sub>2</sub>S.<ref name=SCOT/>
 
==Sklici==
31.983

urejanj

Navigacijski meni