Gostje prihajajo: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
Naročnik filma je bila [[Gospodarska zbornica Slovenije]], sektor za turizem, njen ustvarjalec in izvajalec pa takrat največja in najboljša oglaševalska agencija v [[Jugoslavija|Jugoslaviji]], ''Studio marketing Delo''. Sprva je bil mišljen le kot film za promocijo slovenskega turizma, a režiser Judnič je kot velik estet uspel vnesti v film čustveno noto, nepozabno glasbo z prelivanjem svetlobe in barve ter se tako za vedno vsidral v slovenska srca. Glavni snemalec je bil [[Karpo Godina]]. Za ta filmček so prejeli razna najvišja mednarodna priznanja in nagrade, za kar je najbolj zaslužen režiser.
 
NačrtovanihSprva je bilo ačrtovanih 35 prizorov, ki prikazujejo kako se Slovenci pripravljamo na prihod gostov. S temi pa se režiser Judnič ni strinjal, saj v načrtu ni bilo povezovalne, rdeče niti. Kot je sam dejal, ni želel posneti, kako ljudje pospravljajo. Rešitev je našel v snemanju prizora iz Logarske doline z možakarjem, ki začne na tablo v sedmih jezikih slikati besede dobrodošlice. Ta kader kasneje postane vezni element 90 sekundnega filma, saj se ta prizor večkrat pojavi. Vmes pa vidimo tudi prizore kot so: barvanje ograje, striženje žive meje, čiščenje [[Lipicanec|lipicanca]] v [[Lipica|Lipici]], risanje narodnih motivov na lončeno posodo, okraševanje blejskega čolna, označevanje planinske poti, posipavanje potice s sladkorjem, barvanje čolna, urejanje plaže itd.
 
Pravijo, da je bil prav ta oglas povod za osamosvojitev [[Slovenija|Slovenije]] kar je takrat tudi močno ujezilo vodstvo nekdanje skupne države, češ kaj se gredo ti Slovenci.
15.201

urejanje

Navigacijski meni