Gostje prihajajo: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 127 zlogov ,  pred 5 leti
brez povzetka urejanja
 
==Opis==
Naročnik filma je bila [[Gospodarska zbornica Slovenije]], sektor za turizem, njen ustvarjalec in izvajalec pa takrat največja in najboljša oglaševalska agencija v [[Jugoslavija|Jugoslaviji]], ''Studio marketing Delo''. Sprva je bil mišljen le kot film za promocijo slovenskega turizma, a režiser Judnič, ki je velik estet, je uspel vnesti v film čustveno noto, nepozabno glasbo, prelivanjem svetlobe in se za vedno vsidral v slovenska srca. Glavni snemalec je bil [[Karpo Godina]]. Za ta filmček so prejeli razna najvišja mednarodna priznanja in nagrade.
 
Načrtovanih je bilo 35 prizorov, ki prikazujejo kako se Slovenci pripravljamo na prihod gostov. S temi pa se režiser Judnič ni strinjal, saj v načrtu ni bilo povezovalne, rdeče niti. Kot je sam dejal, ni želel posneti, kako ljudje pospravljajo. Rešitev je našel v snemanju prizora iz Logarske doline z možakarjem, ki začne na tablo v sedmih jezikih slikati besede dobrodošlice. Ta kader kasneje postane vezni element 90 sekundnega filma, saj se ta prizor večkrat pojavi. Vmes pa vidimo tudi prizore kot so: barvanje ograje, striženje žive meje, čiščenje [[Lipicanec|lipicanca]] v [[Lipica|Lipici]], risanje narodnih motivov na lončeno posodo, okraševanje blejskega čolna, označevanje planinske poti, posipavanje potice s sladkorjem, barvanje čolna, urejanje plaže itd.
 
==Zanimivost==
Snemanje je bilo predvideno za konec poletja 1986. Tako so začeli snemati šele avgusta. Judnič se spominja kako je snemalna ekipa vsakič ko je snemalna prišla na teren v Logarsko dolino, ustavila kombi in izginila. V bližnje gozdove so namreč šli nabirat gobe. Ker pa so z snemanjem zamudili glavno turistično sezono, niso imeli omejitev so snemali cel mesec. Njihov kombi je bil najet z beograjsko registracijo in ko je Judnič domačinom povedal da snemajo film »Slovenija, moja dežela«, tega nihče ni verjel, saj so mislili da iz njih brijejo norca.<ref>{{cite web | url=http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/Prepadnik-Petra.PDF | title=Slovenija, moja dežela - primer velike oglaševalske akcije | publisher=fdv.uni-lj.si[[Fakulteta za družbene vede v Ljubljani|FDV Ljubljana]] | accessdate=28. november 2014}}</ref>
 
==Glasba==
* Zlati kompas - pa najvišje svetovno priznanje na festivalu turističnih filmov v Berlinu
 
==ReferenceOpombe==
{{opombe}}
 
[[Kategorija:Turizem v Sloveniji]]
15.034

urejanj

Navigacijski meni