Akra: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Xqbot (pogovor | prispevki)
m r2.7.3) (robot Dodajanje: ur:اکرا
m r2.7.3) (robot Dodajanje: or:ଆକ୍ରା
Vrstica 99: Vrstica 99:
[[nov:Akra]]
[[nov:Akra]]
[[oc:Accra]]
[[oc:Accra]]
[[or:ଆକ୍ରା]]
[[os:Аккрæ]]
[[os:Аккрæ]]
[[pam:Accra]]
[[pam:Accra]]

Redakcija: 18:53, 6. januar 2013

Akra

Akra (Accra) je glavno mesto Gane. Mesto je administrativno, komunikacijsko in gospodarsko središče države. Mesto ima univerzo, razvito industrijo ter mednarodno letališče Kotoka; je glavna točka za izvoz kakava in zlata.

Geografija

Akra leži v neposredni bližini 0 stopinjskega poldnevnika in 0 stopinjskega vzporednika, ob obali Gvinejskega zaliva. Z avtocesto je povezana z glavnim pristaniškim mestom Temo, z železnico pa je povezana še s Takoradijem in Kumasijem. Ima nekaj manj kot 4.000.000 prebivalcev.(2011)

Zgodovina

Akro je ustanovilo ljudstvo Ga v 15. stoletju kot središče trgovine s Portugalci, ki so v mestu zgradili trdnjavo. Jedro sedanjega mesta se je razvilo okoli angleške utrdbe Jamestown in nizozemske utrdbe Ussherstown. Konec britansko-ašantskih vojn leta 1877 je Akra postala glavno mesto britanske kolonije Zlate obale. Ob potresih 1862 in 1939 je bil dobršen del mesta porušen.

Izgredi v Akri leta 1948 so sprožili kampanjo za neodvisnost Gane, ki je vodila v gansko revolucijo in neodvisnost leta 1957.

Leta 1958 je bila v mestu prva konferenca afriških neodvisnih držav.

Zunanje povezave

Glej tudi

ak:Nkran