Pamir: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
dopolnjeno, popravljeno
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
Vrstica 16: Vrstica 16:


== Dostopnost ==
== Dostopnost ==
Na jugovzhodnem delu regije Pamir na [[Ljudska republika Kitajska|Kitajskem]] visokogorska cesta imenovana "Karakorum visoka cesta" povezuje Pakistan in Kitajsko. Visokogorska cesta "Pamir" je druga glede na potek na najvišji nadmorski višini in povezuje [[Dušanbe]] v [[Tadžikistan]]u in [[Oš]] v [[Kirgistan|Kirgizistanu]] čez avtonomno regijo [[Guorno-Badakhshan]].
Na jugovzhodnem delu regije Pamir na [[Ljudska republika Kitajska|Kitajskem]] visokogorska cesta imenovana tudi "Karakorumska visoka cesta" ("Karakoram Highway – KKH") povezuje Pakistan in Kitajsko preko 4934 m visokega mejnega prelaza Khunjerab. Visokogorska cesta "Pamir" (M41) je druga najvišje ležeča cesta, ki preko 4.655 m visokega prelaza Ak-Baital povezuje [[Dušanbe]] v [[Tadžikistan]]u in [[Oš]] v [[Kirgistan|Kirgizistanu]] čez avtonomno regijo [[Guorno-Badakhshan]].


== Zunanje povezave ==
== Zunanje povezave ==

Redakcija: 15:08, 7. november 2012

Vrh Ismoil Somoni, poznan kot Vrh komunizma

Gorovje Pamir leži na stičišču gorovij Tian Shan, Karakorum, Kunlun in Hindukuš (Hindukush). Razen Tien Shana, večina gora leži v Tadžikistanu. Deli Pamirja pa se nahajajo tudi v naslednjih državah: Kirgizistan, Afganistan in Pakistan.

Geografija

Položaj gorovja

Najvišji vrh je Ismoil Somoni (od 1932 - 1962 imenovan Stalinov vrh, potem od 1962 - 1998 imenovan Vrh komunizma).

V gorovju leži veliko ledenikov, med drugim tudi 72 km dolg ledenik Fedčenko, največji ledenik v nekdanji Sovjetski zvezi in največji izven polarne regije.

Podnebje

Pamir je celo leto pokrit z snegom. Ima dolge in ostre zime in kratka ter hladna poletja.

Ekonomija

Na zahodnem delu se nahaja rudnik premoga, sicer pa se ljudje večinoma preživljajo z živinorejo.

Dostopnost

Na jugovzhodnem delu regije Pamir na Kitajskem visokogorska cesta imenovana tudi "Karakorumska visoka cesta" ("Karakoram Highway – KKH") povezuje Pakistan in Kitajsko preko 4934 m visokega mejnega prelaza Khunjerab. Visokogorska cesta "Pamir" (M41) je druga najvišje ležeča cesta, ki preko 4.655 m visokega prelaza Ak-Baital povezuje Dušanbe v Tadžikistanu in v Kirgizistanu čez avtonomno regijo Guorno-Badakhshan.

Zunanje povezave

Predloga:Link FA