Nina Kokelj: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Jeanom (pogovor | prispevki)
Vrstica 3: Vrstica 3:


== Življenje ==
== Življenje ==
Končala je [[Srednja družbeno-jezikovna šola Borisa Ziherla Škofja Loka|Srednjo družbeno-jezikovno šolo Borisa Ziherla Škofja Loka]]. Leta [[1992]] je diplomirala na [[Ekonomska fakulteta|Ekonomski fakulteti]] v [[Ljubljana|Ljubljani]]. Študij je nato nadaljevala na [[Fakulteta za družbene vede|Fakulteti za družbene vede]], kjer je leta [[1997]] diplomirala iz [[politologija|politologije]], smer [[mednarodni odnosi]]. Med študijem politologije se je začela intenzivno ukvarjati z literarnim pisanjem.
Končala je [[Gimnazija Škofja Loka|Srednjo družbeno-jezikovno šolo Borisa Ziherla Škofja Loka]]. Leta [[1992]] je diplomirala na [[Ekonomska fakulteta|Ekonomski fakulteti]] v [[Ljubljana|Ljubljani]]. Študij je nato nadaljevala na [[Fakulteta za družbene vede|Fakulteti za družbene vede]], kjer je leta [[1997]] diplomirala iz [[politologija|politologije]], smer [[mednarodni odnosi]]. Med študijem politologije se je začela intenzivno ukvarjati z literarnim pisanjem.


== Delo ==
== Delo ==

Redakcija: 11:53, 17. april 2011

Nina Kokelj, sodobna slovenska pisateljica, publicistka in performerka * 5. februar 1972, Kranj.

Življenje

Končala je Srednjo družbeno-jezikovno šolo Borisa Ziherla Škofja Loka. Leta 1992 je diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Študij je nato nadaljevala na Fakulteti za družbene vede, kjer je leta 1997 diplomirala iz politologije, smer mednarodni odnosi. Med študijem politologije se je začela intenzivno ukvarjati z literarnim pisanjem.

Delo

Dela za otroke

Umetniško ustvarjanje za otroke je pričela leta 2001, ko je napisala scenarij za lutkovno igrico Metuljčica in Metuljček. Igro, ki je imela že več kot 300 ponovitev, je režiral Saša Jovanović. Njena prva slikanica za otroke, Španska princeska, je izšla pri založbi Didakta leta 2002. Tri leta kasneje je bila pod vodstvom režiserke Katje Pegan prvič uprizorjena v Gledališču Koper. Scenarij za lutkovno igrico Zajec Zdravnik je napisala leta 2004. Leto dni kasneje je pri založbi Mladinska knjiga izšla njena druga slikanica Deček na belem oblaku. V sodelovanju z mladima slovenskima igralcema Janom Bučarjem in Majo Martino Merljak je bila leta 2005 njena novo nastala drama, Novoletna pravljica, uprizorjena kot potujoča predstava. Leta 2006 je pri založbi Piano izšla slikanica Lepa Helena. Pravljica je bila istega leta uprizorjena v režiji Barbare Kapelj pod naslovom Zašij mi pravljico. Dve leti kasneje je prav tako pri založbi Piano izšla še ena slikanica, Jon in Tadao, v soavtorstvu s Krunom Antonićem. Slikanica Čif in Čof je leta 2009 izšla pri založbi Morfem. V letu 2009 je pisateljica zopet sodelovala s Krunom Antonićem, s katerim sta izdala slikanico Cigančica Kuku in Srebrna Riba.

Romani

Prevodi

Nagrade

Literatura

Pogovor z Nino Kokelj.

Glej tudi