Investiturni boj: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 17 zlogov ,  pred 12 leti
m
robot Spreminjanje: fr:Querelle des Investitures; kozmetične spremembe
m (robot Dodajanje: ca:Lluita de les Investidures)
m (robot Spreminjanje: fr:Querelle des Investitures; kozmetične spremembe)
Zelo dolgo so si [[papež]]i zaman prizadevali, da bi dosegli popolno suverenost nad svojo posestjo. Papeško ozemlje se je zaradi bojev z Bizantinci in [[Langobardi]] v [[8. stoletje|8. stoletju]] zelo zmanjšalo. Šele pod zaščito karolinških vladarjev se jim je posrečilo svoje ozemlje vse bolj utrditi in razširiti.
 
Svojo avtoriteto so poskušali uveljaviti tudi z raznimi ponarejenimi dokumenti, s katerimi so dokazovali pravico do ozemeljske samostojnosti in do vrhovne oblasti nad državnimi zadevami. Tako so na primer z dokumentom »Konstantinovo darilo« - pojavil se je sredi [[8. stoletje|8. stoletja]] - dokazovali, da je cesar [[Konstantin]] v [[4. stoletje|4. stoletju]] podaril papežu oblast nad [[Rim|Rimom]]om, Italijo in nad celim [[svet|svetom]]om na zahodu. Kljub temu da so kmalu začeli dvomiti o verodostojnosti tega in drugih podobnih dokumentov, so jih papeži znova in znova poskušali uveljaviti.
V karolinški dobi sta ugled in moč zahodne cerkve zelo porasla, s tem pa tudi vloga rimskih [[škof]]ov - papežev. S pobiranjem desetine, ki so jo morali dajati vsi pripadniki krščanske cerkve, in z dohodki cerkvenih posestev so postali papeži bogatejši kot vsi evropski vladarji. [[Cerkev]] je v vseh krščanskih državah postala največja lastnica zemlje.
 
Kot posvetni vladarji so imeli papeži svoje [[vazali|vazale]] in [[vojska|vojsko]]. Vazali so postali tudi mnogi evropski vladarji. Sčasoma je cerkev pridobila tudi [[monopol]] nad [[kultura|kulturo]], pismenstvom in [[znanost|znanostjo]]jo.
Papeži so se z bizantinski mi patriarhi bojevali tudi za vodstvo v krščanskem svetu. Medsebojno rivalstvo, v katero so se vmešavali tudi posvetni vladarji, posebno bizantinski, je privedlo 1. 1054 do dokončnega razcepa. K temu so privedle tudi velike vsebinske in organizacijske razlike med zahodno in vzhodno cerkvijo.
 
[[eu:Inbestiduren auzia]]
[[fi:Investituurariita]]
[[fr:Querelle des investituresInvestitures]]
[[hu:Invesztitúraharc]]
[[it:Lotta per le investiture]]
93.944

urejanj

Navigacijski meni