Antigona: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 1.579 zlogov ,  pred 12 leti
razširitev vsebine in prestavitev prejšnje, krajše vsebine, v geslo Sofoklej
m (Hitro dodajanje kategorije "Mitološke osebe, po katerih so poimenovali asteroid" (z uporabo orodja HotCat))
(razširitev vsebine in prestavitev prejšnje, krajše vsebine, v geslo Sofoklej)
== Vsebina ==
 
Med Ojdipovima sinovoma Eteoklom in Polinejkom pride do oboroženega spopada za nasledstvo kraljevega prestola. V usodni noči pride do dvoboja med njima, v katerem oba obležita mrtva. Antigona, njuna sestra, odvleče Polinejkovo truplo na Eteoklovo grmado, kjer pride sovraštvo med bratoma do izraza še po smrti.
Antigonin stric Kreon, novi tebanski [[kralj]], je prepovedal pokopati Polinejkovo [[truplo]]. Toda Antigona je bolj od te prepovedi spoštovala verske in moralne vrednote in na skrivaj pokopala bratovo truplo. Ko so jo stražarji pri tem opazili, je brez pomisleka priznala dejanje. Kralj jo je ukazal živo zazidati v votlino, kljub temu, da je bila zaročenka njegovega sina Hajmona. Ko je kralju [[videc]] [[Tejrezij]] prerokoval smrt njegovega sina, je kralj skušal posredovati, toda bilo je prepozno: Antigona, Hajmon in Kreonova žena Evridika so naredili [[samomor]].
 
Antigona skuša že takoj v uvodnem prizoru pridobiti sestro za sodelovanje pri bratovem pokopu, vendar brez uspeha. Dobrosrčna Ismena s povprečnim ženskim značajem sicer občuduje pogum svoje sestre, vendar njeno početje označi za blazno. Že ob prvem svitu je kralj Kreon, ki je ravnokar prevzel oblast, razglasil svoj vladarski program. Med drugim prepoveduje tudi pokop Polinejkovega trupla, ker je le-ta sodeloval v boju proti državi.
 
Antigona, ki raje kot zakonom države sledi nezapisanim človeškim zakonom, truplo kljub temu prekrije s tanko plastjo prahu in tako opravi simboličen obred pokopa. Ko je drugič ob njegovem truplu, da bi nanj izlila pitni dar, jo pri dejanju zalotijo stražarji. Odpeljejo jo pred kralja, kjer prizna svoje dejanje in Kreon jo obsodi na smrt. Kljub dejstvu, da je bila zaročenka njegovega sina Hajmona, jo ukaže živo zakopati v kamniti grob. Od tega ga ne more odvrniti nihče, dokler mu videc Tezej ne napove družinske tragedije. Kralj tako sklene pokopati Polinejkovo truplo in izpustiti Antigono, vendar je že prepozno. V grobnici najde obešeno truplo nečakinje, ki je naredila samomor. Zaradi žalosti ob izgubi najdražje si pred očetovimi očmi vzame življenje še Hajmon. Toda mera Kreonovega trpljenja še ni polna – ob novici o sinovi smrti, si meč v prsi zabode še njegova žena Evridika.
 
Antigona je tako sicer fizično uničena, vendar je moralna zmagovalka; Kreon je ohranil svojo fizično eksistenco, vendar je za to plačal davek, saj je ob tem doživel popoln moralni zlom.<ref>Pričujoči zapis vsebine je nastal v okviru proseminarja iz predmeta'' Svetovna književnost 1'' na FHŠ Koper.</ref>
 
== Znana dela o Antigoni ==
 
Po njej se imenuje [[asteroid]] [[129 Antigona]] (''129 Antigone'').
 
== Opombe ==
<references/>
 
== Viri ==
* Maier, J. (2005): Antigona, Kralj Ojdip. Ljubljana: Rokus.
* Sofokles (1994): Antigona, Kralj Ojdip. Ljubljana: DZS.
 
[[Kategorija:Grška mitologija]]
170

urejanj

Navigacijski meni