La Bombonera: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 116 zlogov ,  pred 14 leti
m
tn
m (robot Dodajanje: bg, de, es, fr, he, it, ja, lt, nl, pl, pt, sv)
m (tn)
 
[[slika:LaBomboneraViewOfInterior.jpg|thumb|250px|Igralna površina in tribune]]
Na križiščuzemljišču, ulicki ga omejujejo ulice Brandsen in(na jugu), Del Valle Iberlucea (na vzhodu), kjerAristobulo stadiondel Valle (na severu) ter [[železnica|železniška]] stojiproga šena daneszahodu, so že leta [[1923]] postavili preprost [[les]]en stadion. [[18. februar]]ja [[1938]] je bil položen [[temeljni kamen]] za sodobnejši stadion na istem zemljišču, gradnja pa se je pričela [[30. avgust]]a istega leta.
 
Stadion so projektirali [[José Luis Delpini]], [[Raúl Bes]] in [[Viktor Sulčič]] (slednji je bil [[Slovenci|slovenskega]] rodu). Zaradi pomanjkanja razpoložljivega prostora so se morali domisliti prenekatere zanimive rešitve. [[Tloris]] ima tako obliko črke [[D]], kjer je zahodnavzhodna stranica (vzdolž ulice Del Valle Iberlucea) ravna, namesto tribun pa so tam postavili lože za uglednejše goste, ki so precej ožje. Iz istega razloga so ob preostalih stranicah postavili strme tribune (spočetka v dveh nivojih), ki naj bi danes imele najstrmejši [[naklon]] na svetu. Razdalja med igralno površini in tribunami je ponekod (npr. pri kotih) tudi manjša od 2m.
 
[[slika:LaBomboneraFromCalleBrandsen.jpg|thumb|250px|Zunanjost stadiona z ulice Brandsen]]
Zadnjo prenova je bila dokončana leta [[1996]]. Zahodni del so porušili skupaj s stolpom in tam zgradili povsem nove lože za uglednejše goste. Od takrat lahko stadion sprejme skupno 57.395 gledalcev. Sedišč je 37.538, stojišč 17.077, v ložah pa je prostora za 2.780 oseb. Tako je po kapaciteti gledalcev postal drugi največji stadion v Argentini.
 
Stadion se je od otvoritve leta 1940 uradno imenoval '''Estadio Dr. [[Camilo Cichero]]''' po predsedniku kluba, ki je pričel s postopkom za začetek gradnje. Že med gradnjo sta se ga oprijela neuradna vzdevka ''El Coliseo de la Boca'' in ''El Coliseo de Cemento'', saj je po višini krepko presegal stavbe v soseščini. Še danes najpogostejši vzdevek vzdevek '''La Bombonera''' je zaradi [[pravokotnik|pravokotne]] oblike dobil že na dan otvoritve. Nedokazana [[anekdota]] trdi, da je to zasluga Delpinija, ki mu je Sulčič podaril bonboniero, po obliki zelo podobno stadionu. Od [[27. december|27. decembra]] [[2000]] se stadion uradno imenuje po [[AlbrtoAlberto Jacinto Armando|Albertu Jacintu Armandu]], klubskemu predsedniku, ki se je že ob izvolitvi leta [[1975]] zavzel za prenovo stadiona, vendar so načrti zaradi negotovega političnega in gospodarskega položaja v Argentini morali počakati še dve desetletji.
Pod južno tribuno (vzdolž ulice Brandsen) so [[3. april]]a [[2001]], ob 96. obletnici Boce Juniors, odprli [[muzej]] o klubu in četrti La Boca.
9.543

urejanj

Navigacijski meni