Pojdi na vsebino

Portret infante Isabelle Clare Eugenie (Anguissola)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Portret infante Isabelle Clare Eugenie
UmetnikSofonisba Anguissola
Leto1599
TehnikaOlje na platnu
Mere194,5 cm × 110 cm
KrajŠpansko veleposlaništvo, Pariz

Portret infante Isabelle Clare Eugenie je slika iz leta 1599, olje na platnu italijanske umetnice Sofonisbe Anguissole, ki ga je leta 1992 Sofonisbi pripisala Maria Kusche.[1] Slika je v lasti muzeja Prado in trenutno visi na španskem veleposlaništvu v Parizu.

Opis[uredi | uredi kodo]

Leta 1609 Pedro Paolo De Ribera piše, da je Anguissola, med infantinim postankom v Genovi na poti v Bruselj junija 1599 naslikala ta portret infante Isabelle[2]. Navaja, da je infanta »vsak dan dolge ure klepetala [z umetnico], in se spominjala stvari, ki so se ji zgodile v njenih nežnih letih«. Anguissola je bila portretistka španskega dvora in je naslikala tudi portret Isabelline matere Elisabel de Valois.

Isabella je prikazana v razkošni dvorni obleki, velikem nagubanem ovratniku (ruff ali mlinski kamen), biserni ogrlici, zlati verižici s figuro Frančiška Asiškega ali Antona Padovanskega in pasom, posejanim z biseri, rubini in diamanti, na desni strani naslonjena na stol, njena leva roka pa drži čipkast robček. Zelo religiozna je zadnja leta preživela v samostanu Descalzas Reales in v navadi redovnice, kot kaže njen kasnejši Rubensov portret [1].[3]

Isabella se je v Genovi ustavila le nekaj dni, ne dovolj dolgo, da bi dočakala končan portret, zato jo je prosila, da ji ga »pošlje na pot [ko bo končan], kot je to storila.«[4] Na koncu pa se zdi, da delo ni bilo poslano neposredno Isabelli na Dunaj ali v Bruselj, temveč v Madrid kot darilo Isabelle njenemu pastorku, prihodnjemu Filipu III. Delo je omenjeno v popisu del v kraljevem Alcázarju v Madridu, sestavljenem po smrti Filipa II., čeprav brez avtorstva.[5]

Kasnejša zgodovina[uredi | uredi kodo]

Delo je bilo verjetno eno od del, ki so jih leta 1835 zaplenili od infanta Sebastiana Portugalskega in Španskega zaradi podpore karlizmu. Leta 1865 se je delo pojavilo pod številko 212 v Catalogo del Museo de la Trinidad de Cruzada Villaamil z atributom španskega slikarja Alonsa Sáncheza Coella. V tem katalogu je bil tudi portret moža enakih dimenzij, ki je bil pripisan Coellu. Leta 1861 so Portret infante Isabelle in druge slike obnovili Sebastianu. Leta 1868 je prešel k sedanjemu lastniku in je bil prvič obešen na veleposlaništvu leta 1882.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. (špansko) Maria Kuske, 'Sofonisba Anguissola retratista de la corte espanola', in Paragone, n. 509-511, 1992, pages 225-226
  2. (italijansko) AA VV, Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, Milano, Leonardo arte, 1994, pages 112-113 - catalogue of an exhibition held in Cremona in 1994 and in Vienna and Washington in 1995
  3. (italijansko) AA VV, Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, Milano, Leonardo arte, 1994, pages 258-259
  4. (italijansko) Pedro Paolo De Ribera, »Nesmrtna slava zmagoslavja in junaška podjetja petinštiridesetih slavnih starodavnih in modernih žensk, obdarjenih s pogoji in znanostmi, so navajale: .. Med njimi je veliko verzov o svetosti, devištvu, pokori, postu, bdenju, ... Obstaja kar nekaj izumiteljev različnih znanosti in potrebnih poklicev za človeka.«, Venezia, appresso Euangelista Deuchino, 1609, page 316
  5. (špansko) F. J. Sánchez Cantón, 'Inventarios Reales, Bienes Meubles que partenecieron a Felipe II', in Archivo Documental Espaṅol, I, II, Madrid, p. 240, n. 4.044.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Pedro Paolo De Ribera, Le Glorie immortali de' trionfi, et heroiche imprese d'ottocento quarantacinque donne illustri antiche, e moderne, dotate di conditioni, e scienze segnalate:... Tra le quali vi sono molte versate in santità, virginità, penitanza, digiuni, vigilie,... Sonovi alquante inventrici di varie scienze, e mestieri all'uso humano necessarij, Venezia, appresso Euangelista Deuchino, 1609, SBN IT\ICCU\VEAE\005012.
  • (ES) F. J. Sánchez Cantón, Inventarios Reales, Bienes Meubles que partenecieron a Felipe II, in Archivo Documental Espaṅol, I, II, Madrid.
  • (ES) Maria Kuske, Sofonisba Anguissola retratista de la corte espanola, in Paragone, n. 509-511, 1992, SBN IT\ICCU\RAV\0157056.
  • AA VV, Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, Milano, Leonardo arte, 1994, SBN IT\ICCU\VEA\0063954. Catalogo della mostra tenuta a Cremona nel 1994, a Vienna e a Washington nel 1995.