Ruff (ovratnik)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ruff iz zgodnjega 17. stoletja: Regenteses of St. Elizabeth Hospital, Haarlem (detajl), avtor Verspronck
Ruff iz 1620-ih

Ruff je kos oblačila, ki so ga nosili v zahodni, srednji in severni Evropi od sredine 16. stoletja do sredine 17. stoletja. Okrogla in ravna različica se pogosto imenuje ovratnik mlinski kamen, ker je podoben mlinskim kamnom za mletje žita.

Ruff iz ok. 1575. Detajl iz darnleyjskega portreta Elizabete
Čipkasti naborki v začetku 17. stoletja

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Naprava za likanje čipk in izdelavo ovratnikov (York Castle Museum)

Ruff, ki so ga nosili moški, ženske in otroci, se je razvil iz majhne nabrane tkanine na vratu srajce ali majice. Ruffi so služili kot spremenljivi kosi blaga, ki jih je bilo mogoče oprati ločeno, hkrati pa so preprečili, da bi se uporabnikov jopič ali obleka umazala na vratu. Togost oblačila je silila v pokončno držo in zaradi njihove nepraktičnosti so postali simbol bogastva in statusa.[1]

Ruffi so bili v glavnem narejeni iz lanene tkanine (batist), utrjene s škrobom, uvoženim iz Nizozemskih dežel. Kasneje so bili ruffi lahko v celoti narejeni iz čipk. Vendar je bila čipka draga, saj je bila to nova tkanina, razvita v začetku 16. stoletja.

Velikost ruffov se je s stoletjem povečevala. »Deset jardov je dovolj za ruff vratu in rok« za novoletno darilo, ki so ga njene dame naredile za kraljico Elizabeto I. leta 1565.[2] Odkritje škroba je omogočilo, da so ruffi postali širši, ne da bi izgubili svojo obliko. Kasneje so bili ločena oblačila, ki jih je bilo mogoče oprati, škrobiti in jih z ogrevanimi stožčastimi likalniki zlikati v dodelane gube.

Med škrobljenjem so bili ruffi pogosto obarvani; rastlinska barvila so ruffu dala rumeno, rožnato ali lilasto barvo.[3] Bledo modro barvo je bilo mogoče dobiti tudi s pomočjo smalte, čeprav je Elizabeta I. nasprotovala tej barvi in izdala kraljevi prerogativ: »V veselje njenega veličanstva je, da noben podložnik njenega veličanstva ne sme uporabljati modrega škroba, saj je bila modra barva škotske zastave ...«[4]

Nastavitev in vzdrževanje strukturirane in obsežne oblike ruffa je bilo lahko izredno težko zaradi sprememb telesne toplote ali vremena. Zaradi tega so jih lahko nosili samo enkrat, preden so izgubili obliko. V svojem najbolj skrajnem primeru so bili ruffi široki en čevelj ali več; ti ovratniki so zahtevali žični okvir, ki jih je držal pod modnim kotom. Ruffi bi lahko otežili prehranjevanje med obroki.[5]

Na začetku 17. stoletja so v zahodni Evropi ruffi izginili iz mode v prid ovratnikom in pasovom. Moda se je dlje zadržala na Nizozemskem, kjer je na portretih videti ruffe še v 17. stoletju in dlje proti vzhodu. Ostal je tudi kot del svečane obleke mestnih svetnikov (senatoren) v severnonemških [[Hansa|hanzeatskih]g mestih in luteranske duhovščine v teh mestih ter na Danskem, Norveškem, Ferskih otokih, Islandiji in Grenlandiji.

Ruff je bil prepovedan v Španiji pod Filipom IV. (pod vodstvom Gasparja de Guzmána, grofa Olivaresa).[6]

Danes[uredi | uredi kodo]

Duhovnica v danski cerkvi, oblečen v ruff (2015)

Ruffi ostajajo del formalne obleke škofov in ministrov v Danski cerkvi (vključno z Grenlandijo) in Cerkvi Ferskih otokov in jih na splošno nosijo pri maši. Norveška cerkev je leta 1980 odstranila ruff iz svoje duhovniške uniforme, čeprav so jih nekateri konzervativni ministri, kot je Børre Knudsen, še naprej nosili. Ruffi so neobvezni za fante v anglikanskih cerkvenih zborih.[7] Sodniki ustavnega sodišča Italije nosijo ogrinjalo z elementarnim ruffom ob vratu.

Underground umetnik Klaus Nomi je uporabil ruff kot del svoje koncertne obleke proti koncu svojega življenja, tako kot dopolnitev glasbe iz obdobja renesanse, na katero se je osredotočil v pozni karieri, kot tudi za skrivanje sindroma Kaposijevega sarkoma na vratu.

V 20. stoletju je ruff navdihnil ime elizabetanski ovratnik, ki se je uporabljal za preprečevanje, da bi živali dosegle in poslabšale poškodbo.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. xxxxx. "The Fashion Historian: Ruffs". The Fashion Historian (angleščina). Pridobljeno dne 2017-05-22.
  2. Mary S. Lovell, Bess of Hardwick, Empire Builder 2005:184.
  3. Picard, Liza. Elizabeth's London (2003)
  4. Forbes, T. R. Chronicle from Aldgate (1971)
  5. Westman, Hab'k O. (1844). Transactions of the Society of Literary & Scientific Chiffoniers. New York: Harper & Brothers. str. 58. Pridobljeno dne 6 February 2016.
  6. Pennington, D. H. (1989). Europe in the Seventeenth Century (2nd izd.). Harlow: Pearson. str. 382. ISBN 0-582-49388-9.
  7. Wenlock Chalice and Paten set. "croftdesignshop". croftdesignshop. Pridobljeno dne 2012-08-24.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Janet Arnold: Queen Elizabeth's Wardrobe Unlock'd, W. S. Maney and Son Ltd., Leeds 1988. (ISBN 0-901286-20-6)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]