Portal:Zgodovina/članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Širjenje Osmanskega cesarstva v letih od 1299-1683

Osmansko cesarstvo ali Otomansko cesarstvo je bila večetnična država, ki je obstajala od 27. julija 1299 do 29. oktobra 1923, kar znaša 624 let. Cesarstvo je ustanovil Osman I. iz plemena Turkov Oguzov v vzhodni Anatoliji, po katerem je vladajoča dinastija Osmanov dobila ime.

Bilo je eno največjih cesarstev, ki je na višku svoje moči v 16. in 17. stoletju obsegalo ozemlje Jugovzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Imelo je 29 provinc in številne vazalne države. Nekatere države je cesarstvo absorbiralo, druge pa so imele različne oblike neodvisnosti. Zaradi fevdne prisege zvestobe osmanskemu sultanu in kalifu ali okupacije je občasno vladalo tudi oddaljenim čezmorskim ozemljem.

V diplomaciji zahodnoevropskih držav so cesarstvo pogosto imenovali Visoka porta, kar pomeni visoka vrata. Naziv je nastal iz starega orientalskega običaja, da je vladar sprejemal goste in tuje diplomate pred mestnimi vrati ali pred vrati svoje palače. Naziv je imel tudi simboličen pomen in je jasno kazal na mejo med Evropo in Azijo. Leta 1453 so Osmani osvojili Konstantinopel, ga preimenovali v Istanbul in ga razglasili za svojo prestolnico. Ko so med vladanjem Sulejmana Veličastnega osvojili obširna ozemlja ob vzhodnem Sredozemlju, je cesarstvo za nekaj stoletij postalo središče interakcij med Vzhodom in Zahodom.

Osmansko cesarstvo je bilo de facto ukinjeno 1. novembra 1922, de iure pa z lausannsko mirovno pogodbo 24. julija 1923. Preberite več ...


Vsi izbrani članki s področja zgodovine[uredi kodo]

Bitka v Tevtoburškem gozdu  · Čagatajski kanat  · Druga svetovna vojna  · Džingiskan  · Emona  · Falklandska vojna  · Grad Ostrovica  · Grad Sevnica  · Herman Koroški  · Jeruzalemsko kraljestvo  · Kijevska Rusija  · Klasična gimnazija v Ljubljani  · Krimska vojna  · Mongolski vpadi v Evropo  · Mongolsko cesarstvo  · Noč dolgih nožev  · Osmansko cesarstvo  · Partsko cesarstvo  · Praška pomlad  · Prva križarska vojna  · Rdeča Hrvaška  · Rimska Britanija  · Rimska Dakija  · Rimsko kraljestvo  · Ruski kaganat  · Seznam antičnih plemen v Iliriji  · Slovenski tolar  · Stasi  · Sulejman I.  · Tevtonski viteški red  · Triumf volje  · Vasco da Gama  · Zgodovina Kitajske  ·

Stran je del portala Zgodovina.