Portal:Literatura/Izbrani pojmi/33. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, kjer se v okviru srečanja gledališč podeljuje najbolj prestižna nagrada za igralske dosežke, Borštnikov prstan.

Festival se je začel leta 1966 v Mariboru pod imenom Teden slovenskih gledališč (tudi Teden slovenske drame), nato se je po štirih letih preimenoval in tako je leta 1970 potekalo 5. Borštnikovo srečanje, ki ni spremenilo samo imena, marveč tudi značaj. Sprva je bilo to namreč res samo srečanje gledališč, nato pa so v festival uvedli tudi tekmovalni del. Ime je srečanje dobilo po igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, ki je utemeljitelj sodobnega slovenskega gledališča.

Festival poteka vsako leto v drugi polovici oktobra in traja deset dni, gostitelj pa je že vsa leta SNG Maribor. Udeležujejo se ga slovenska gledališča, zadnja leta pa k nam prihaja tudi vedno več tujih gostov, gostujočih gledališč in strokovnjakov s področja gledališke umetnosti.

Program je sestavljen iz simpozijev, konferenc, razstav in iz tekmovalnega dela, kamor se izmed vseh premier pretekle sezone uvrsti le okoli deset izbranih. Premiere izbirajo selektorji, ki so izvoljeni z dveletnim mandatom. Več ...