Slovensko narodno gledališče Maribor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani SNG Maribor)
Skoči na: navigacija, iskanje
SNG Maribor

SNG Maribor ima oddelke : Drama, Opera in balet in Simfonični orkester.

Je organizator vsakoletnega festivala slovenskih dramskih gledališč Borštnikovo srečanje in tekmovanja mladih pevskih nadarjencev Ondina Otta.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1785 je gledališče v Mariboru dobilo svoj domicil. Leta 1805. se je gledališče preselilo v opuščeno špitalsko cerkev sv. Duha.

Gledališko poslopje je Maribor dobil konec leta 1851. Lepšo podobo je gledališče dobilo, ko so ga povezali z leta 1865 dokončanim Kazinskim poslopjem. Leta so 1899 sezidali Narodni dom z dvorano in zatem formirali še Dramatično društvo.

Leta 1919 se je v gledališču začel čas slovenskega poklicnega teatra. Ravnatelj Hinko Nučič je vpeljal dramo. Po letu 1928 je prevladovala opereta.

Leta 1941 je bilo gledališče ukinjeno s strani okupatorja. Slovensko gledališče je bilo ponovno vzpostavljeno leta 1945. Prvo baletno predstavo je leta 1947 ustvarila Marta Remškar.

Od leta 1965 je gledališče v Mariboru vsak oktober gostitelj Borštnikovega srečanja slovenskih dramskih gledališč. Leta 1993 je bilo gledališče prenovljeno v celoti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]