Pomoč:Uvod v urejanje z vikioznačevanjem/kviz o odmevnosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Urejanje
Aktivirajte način urejanja

Oblikovanje
Ohranjanje urejenosti

Zunanje in notranje povezave
Povežite strani med seboj

Ustvarjanje novih člankov
Izdelava strani iz nič

Povzetek
Preverite, česa ste se naučili



Predstavljajte si, da osnutek članka o Acme Inc. navaja štiri vire: omembo v le enem stavku v članku časopisa The New York Times, kjer opozarjajo na manjkajočo lastnost v konkurenčnega izdelka v primerjavi z izdelkom Acme; obsežen profil podjetja v blogu Forbes, ki ga je napisal avtor, ki ni zaposlen v podjetju Acme Inc.; blog objava tehnološkega navdušenca, ki je podal oceno izdelka; in sodna vloga konkurenta, ki jih obtožuje kršitve patenta.


Ali osnutek članka izraža odmevnost podjetja Acme glede na splošne smernice Wikipedije o odmevnosti?

Odgovor

Ne. Da bi se podjetje štelo za odmevno, mora vsak vir predstavljati precejšni del poročanja v neodvisnem, zanesljivem sekundarnem viru.

  • Članek v New York Timesu je zanesljiv, neodvisen in sekundaren – ampak ni pomemben (omemba v članku v enem samem stavku o drugem podjetju).
  • Profil bloga Forbes je pomemben in sekundaren – vendar ni neodvisen ali zanesljiv (večina takšnih objav sponzorira podjetje ali temelji na marketinškem gradivu podjetja).
  • Ocena v tehnološkem blogu je pomembna in sekundarna – vendar morda ni neodvisna (objave v blogih so pogosto sponzorirane) in ni zanesljiva (viri objavljeni v samozaložbi na splošno niso zanesljivi, razen če so jih napisali strokovnjaki iz tega področja).
  • Sodna vloga je pomembna in zanesljiva (zato, ker je sodni zapisnik preverjen opis sodnega postopka) – vendar ni sekundarna (sodna vloga je primarni vir) ali neodvisna (napišejo jih stranke v sodnem postopku in so zato zainteresirani za rezultat).
Članek torej nima niti enega samega vira, s katerim bi lahko ugotavljali odmevnost podjetja, potrebovali pa bi celo več takšnih virov.