Pojdi na vsebino

Pomoč:Uvod v urejanje z vikioznačevanjem/5

Stran delno zaščiten/a
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Urejanje
Aktivirajte način urejanja

Oblikovanje
Ohranjanje urejenosti

Zunanje in notranje povezave
Povežite strani med seboj

Ustvarjanje novih člankov
Izdelava strani iz nič

Povzetek
Preverite, česa ste se naučiliSlovenska Wikipedija ima 185.667 člankov, tako da boste večino časa verjetno posodabljali in izboljševali obstoječe strani. Včasih pa boste morda želeli ustvariti popolnoma nov članek! Preden to storite, morate poznati tri merila:

Pomembnost

Je tema pomembna? Za vključitev v Wikipedijo morajo biti teme zadosti pomembne. To pomeni, da so o temi pisali v zanesljivih virih, neodvisnih od teme, kot so časopisi, revije, članki v znanstvenih revijah in knjige.

Preizkusite se! Rešite kviz o pomembnosti

Zanesljivost virov

Ali obstajajo zanesljivi in preverljivi viri, ki potrjujejo trditve? Preden začnete pisati članek, morate izbrati nabor neodvisnih, zanesljivih in preverljivih virov, ki jih boste navedli kot sklice. Te so bistvene za zagotavljanje točnosti in preverljivosti Wikipedije in, da ostane vredna zaupanja.

Navzkrižje interesov

Ali ste v navzkrižju interesov? Najbolje je, da se izogibate pisanju člankov o sebi, svojem podjetju ali o nekom, ki ga osebno poznate, ker se je pri takšnih temah težko izogniti pristranskosti in doseči nevtralen pogled. Čeprav članka ne morete napisati sami, lahko vedno zaprosite, da ga napiše kdo drug. Lahko mu tudi priskrbite zanesljive vire.

Kje ustvariti novo stran

Običajno je najbolje ustvariti nov članek v vašem lastnem peskovniku. To vam omogoča, da napišete in razvijete svoj članek, preden se premakne v osnovni imenski prostor Wikipedije.

Čarovnik
za članke

Čarovnik za ustvarjanje člankov vas bo vodil skozi korake ustvarjanja novega osnutka članka in obvestil izkušene urednike, da pregledajo članek in posredujejo povratne informacije.