Poletje v školjki 2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Poletje v školjki 2
Poletje v skoljki 2 plakat.jpg
RežiserTugo Štiglic
ScenaristTugo Štiglic
IgralciDavid Sluga,
Kaja Štiglic,
Dare Valič,
Mila Kačič,
Zlatko Šugman,
Boris Kralj,
Jerca Mrzel
Datum izida
1988
Dolžina
90 minut
Jezikslovenščina

Poletje v školjki 2, komedija, je slovenski mladinski film iz leta 1988. Glasbo za celoten film je napisal Jani Golob izvajala pa jo je skupina Black and White.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Drugi del filma se precej razlikuje od prvega. Vse se vrti okrog plesa in plesne šole. Tomaž malce odraste in se preseli v Ljubljano, kjer poišče svojo prijateljico Mileno, ki nastopa tudi v prvem delu. Ker pa ona pleše, tudi on pristopi k plesnemu klubu. Tam si najde veiko novih prijateljev. Ker pa je plesni klub v finančni krizi mu grozi zaprtje. Zato se vrli mladeniči odločijo krizo rešiti za vsako ceno. Tako priredijo plesni šov, kamor povabijo vse mestne veljake ...

Film je bil uspešno predvajan v več tujih državah, med drugim tudi v Nemčiji in Avstriji, kjer so ga predvajali tudi na komercialnih televizijah. V Sloveniji je bil izdan je bil na nosilcih VHS, DVD in na videu na zahtevo različnih ponudnikov. Po filmu je izšel tudi fotostrip.[1]

DVD izdaja iz 2005

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Podobnosti z resničnimi dogodki[uredi | uredi kodo]

Leta 2008 se je v resničnosti zgodila zgodba, skoraj identična zgodbi iz filma. Plesni šoli Kazina je namreč Inštitut za novejšo zgodovino odpovedal najemno pogodbo, ker bi rad stavbo, ki je v lasti države, prenovil in v kleti stavbe naselil arhiv, Kazino pa spremenil v Hišo zgodovine.

Plesna šola se je sicer uprla in odpoved najemne pogodbe sodno izpodbijala. Svojo podporo zahtevam Plesne šole Kazina sta na novinarski konferenci izrazila tudi arhitekt Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana in Damjan Ovsec, etnolog in kulturni zgodovinar. Interese plesne šole Kazina sicer zastopa odvetnik David Sluga, ki je v osemdesetih kot najstnik igral ravno v filmih Poletje v školjki.[2] Plesna šola je za ohranitev prostorov organizirala tudi javno plesno prireditev Ljubljana, plešem in diham s tabo ter zbiranje podpisov Ljubljančanov.[3]

Glasba[uredi | uredi kodo]

Založba kaset in plošč RTV Ljubljana je v sodelovanju z Viba filmom leta 1991 izdala tudi kaseto z zbrano glasbo iz obeh filmov[4]. Avtor glasbe je Jani Golob, besedil Milan Jesih. Pesmi izvajajo skupina Black & White in studijski ansambel.

 1. "Prisluhni školjki"
 2. "Bližina išče bližino"
 3. "Poljub"
 4. "Zabava"
 5. "Ples"
 6. "Beg"
 7. "Ko se bližina približa bližini"
 8. "Glavo pokonci, glavo gor"
 9. "Pojdiva skupaj skozi dan"
 10. "Jokaj brez sramu"
 11. "Dlan išče dlan"

Kot gosta se v filmu pojavita tudi glasbenika Davor Božič in Miki Šarac, ki igrata sama sebe, vsak od njiju je za film prispeval tudi pesem.

 1. "Davor Božič - Ne pohodi ga"
 2. "Miki Šarac - Za greh si še premlada"

V filmu se med drugim pojavijo tudi pesmi skupin Bad Manners (Can Can), Whodini (Five Minutes of Funk), Break Machine, MARRS ter izvajalcev Pata Boonea (Speedy Gonzales) in Matta Bianca (The Other Side).

Viri[uredi | uredi kodo]

 1. Vitan Mal, Poletje v školjki : drugi del (1988, Delavska enotnost) (COBISS)
 2. http://24ur.com/novice/slovenija/kaj-bo-s-plesno-solo-kazina.html Kaj bo s plesno šolo Kazina? (prispevek 24ur)
 3. http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/hopla/327667 Članek v Hopla
 4. založniška osznaka kasete: KD 1633 Založba kaset in plošč RTV Ljubljana (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]