Pogovor o predlogi:Republike in avtonomne pokrajine nekdanje Jugoslavije

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Socialistične republike ali samostojne države

Ali je cilj {{msg:SFRY}} našteti nekdanje jugoslovanske socialistične republike ali države, ki so nastale iz njih? Če prvo, potem se morajo ločiti od držav (glej primer Sovjetske zveze). Če drugo, potem Srbija in Črna gora spadata skupaj. --romanm 13:21, 30 mar 2004 (CEST)

Republike in avtonomni pokrajini. Nikola je menda edini v angleški različici razumel smisel te »noge«. Shallot me je obsodil za tečnega (ali podrepnega) Slovenca, ker pač ne razume, da seznam kaže na bližnjo preteklost, ki je najpomembnejša za te združbe. Seveda so pomembne tudi druge združbe, vendar menim, da je to to. Shallot tudi ugovarja češ, da je že vse preveč nog. Jaz sem samo dodal še eno, za katero menim, da je nekako zgodovinska pomembna. Mogoče pa moramo pač pozabiti, da je sploh kdaj obstajala SFRJ ali kaj? Ali lahko Roman še malo pojasniš primer s Sovjetsko zvezo, da ne bi predolgo bredel po kalnem? --XJam 14:07, 30 mar 2004 (CEST)

Bolj smiseln bi se mi sicer zdel seznam držav, ki so nastale iz SFRJ; primerljivo bi bilo z nordijskimi državami. S Sovjetsko zvezo sem mislil to, da omenjamo posebej Armensko SSR in posebej Armenijo. --romanm 15:04, 30 mar 2004 (CEST)
Če prav razumem primer Sovjetske zveze, potem bi morala ta noga vsebovati povezave kot so:
nekdanja republika SFRJ Slovenija
nekdanja republika SFRJ Republika Makedonija :-)
Ne vem. To se mi ne zdi preveč smiselno. V SZ je bilo malo drugače (ali pa tudi ne). Armenska SSR je razlika od Armenije, ja. No, saj se načeloma tudi Slovenija kot samostojna država razlikuje od nekdanje republike SFRJ. Res je tudi, da nekako niso spreminjali mej, tako, da so to (vsaj do sedaj) združbe, ki ostajajo na ozemljih nekdanje SFRJ. Kaj bo s Kosovom ali pa še s katero republiko/pokrajino, je seveda drugo vprašanje. Podobno je z Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske in Združenim kraljestvom Velike Britanije in Irske in verjetno z malim morjem nekdanjih kolonij, čeprav se države bolj poredkoma spreminjajo. Na Balkanskem polotoku moraš biti že kar mali strokovnjak za zgodovino, da znaš pravilno našteti vse združbe južnih Slovanov na tem ozemlju. --XJam 15:06, 30 mar 2004 (CEST)
Ja, še naslednje. Pojem nordijske države je načeloma isti kot pojem nekdanje republike Socialistične federativne republike Jugoslavije, s to razliko, da so nordijske države države, nekdanje republike pa so v grobem nove države in so prej bile 'le' republike. Za koga se pač nordijska država 'lepše' sliši kot nedanja jugoslovanska republika. Za mene se sicer ne. Nisem pa tudi »jugonostalgik« ali kako jim že pravijo. Če skujemo še nov pojem balkanskih držav, tudi ni v redu, ker se natančno ve, kaj se misli. Vse balkanske države pa tudi niso bile 'rade' vedno povezane. Američani bi prav gotovo 'pogruntali' nekaj takega kot je Nekdanja francoska država na ozemlju Združenih držav Amerike Luisiana ali krajše FFSOTOUSAL ali pa Alan Fordovska Združene države Konga. :-) --XJam 15:19, 30 mar 2004 (CEST)
Strani o nekdanjih socialističnih republikah in pokrajinah bi bile seveda v stilu SR Slovenija, SR Hrvaška, SAP Vojvodina, itd. Ker neka (omejena) državnost je tudi v SFRJ vseeno bila. Pač po analogiji z Armensko SSR, ki smo jo razločili od Armenije na strani o ZSSR. Torej bi se bilo treba odločil med
Socialistične republike in avtonomni pokrajini nekdanje SFRJ:
SR Bosna in Hercegovina | SR Črna gora | SR Hrvaška| SR Makedonija| SR Srbija (SAP Kosovo | SAP Vojvodina) | SR Slovenija
in nečem takim
Države, nastale po razpadu SFRJ:
Bosna in Hercegovina | Hrvaška| Makedonija| Srbija in Črna gora | Slovenija
Nekdanja Sovjetska zveza ima to taksonomsko prednost, da se zdaj razen treh baltskih držav imenuje Skupnost neodvisnih držav. --romanm 16:35, 30 mar 2004 (CEST)

Ali bi potem lahko popravil na nekaj takšnega:


6 republik in 2 avtonomni pokrajini nekdanje Jugoslavije

SR Bosna in Hercegovina | SR Črna gora | SR Hrvaška | SR Makedonija | SR Slovenija | SR Srbija |

(SAP Kosovo | SAP Vojvodina)

Enako velja za angleško različico, ker sem jo pač ustvaril. Tudi tam bi bile predpone enake kot tukaj SR (Socialist Republic) in SAP (...) No, edino, če obstoječe povezave ne zadoščajo, se zamenjajo z novimo članki s predponama SR in SAP. --XJam 23:04, 30 mar 2004 (CEST)

PMSM to ni smiselno, ker spet ne loči med SR in samostojnimi državami. Kar naj bo tako kot je. Če se kdaj izkaže, da bi bilo drugače bolje, lahko pozneje še vedno popravimo. --romanm 23:23, 30 mar 2004 (CEST)
Hura - viva la ex-yugonostalgia. Upam samo, da se ne bo iz Zagreba ali od kod drugod pripeljal Shallot in me nabunkal, ha, ha. --XJam 23:30, 30 mar 2004 (CEST)

Ime napisa, kot je zdaj, PMSM zavaja. Obljublja članke o socialističnih republikah nekdanje SFRJ, ko pa klikneš na republiko, pa dobiš državo, ki je iz nje nastala. To je tisto, kar sem želel že prej povedati. --romanm 00:20, 10 apr 2004 (CEST)

Ja, te razumem. Uskladil sem z angleško inačico, pa sem pridelal semi-Russelov paradoks, ki ga seveda ne znam razrešiti. 'Preklati se' z nekaterimi uporabniki na angleški strani se mi pa tudi ne da :-) S 'footerjem' sem samo hotel nakazati na hitre povezave tistih republik/predelov, ki so sestavljali Jugoslavijo od 1943 do 1990. Nič več. Kot da države nikoli ni bilo. Hrvati pa tudi niso več ponosni, da so bili kdaj njen del. Jaz jim ne morem pomagati. --XJam 00:52, 10 apr 2004 (CEST)


Category:Geografija?[uredi kodo]

Roman, zakaj ne Category:Geografija? --AndrejJ 22:02, 6 dec 2004 (CET)

Moja argumenta sta bila:

  1. tlačiti skrito kategorijo v predlogo se mi ne zdi smiselno, in
  2. Category:Geografija je preširoka kategorija. Najbrž Slovenija sodi pod Category:Evropa, ki lahko sodi pod Category:Geografija?

Zakaj pa Category:Geografija? --romanm (pogovor) 23:15, 6 dec 2004 (CET)

Zakaj pa:

Res je, širša kategorija ni potrebna, če že imaš ozko, skoraj spodobilo pa bi se, da bi članki o SFRJ bili ustrezno kategorizirani. (Če še vedno misliš, da je Category:Geografija koristna, jo lahko vrneš.) --romanm (pogovor) 23:28, 6 dec 2004 (CET)

Morda obe: Category:Evropa in Category:Jugoslavija? --AndrejJ 23:30, 6 dec 2004 (CET)

Ex SFRY[uredi kodo]

Roman, v predlogi je Slovenija, verjetno bi moralo biti Socialistična republika Slovenija?? --AndrejJ 00:06, 7 dec 2004 (CET)

Predloga je nastala v času, ko tega članka še ni bilo. Drugih SR in SAP še vedno ni, ampak ko bodo, lahko preklopimo. --romanm (pogovor) 00:08, 7 dec 2004 (CET)


In zakaj SFRY in ne SFRJ kot jo večinoma poznamop (eni so pač preveč mlečni). --Janez Novak 15:09, 5 mar. 2005 (CET)
Ker se navadno držimo imena angleških predlog, če te obstajajo. --matijap | pogovor 15:14, 5 mar. 2005 (CET)


Jaz sem živel v SFRJ in ne v SFRY! Pod SFRJ je bila mednarodno priznana in spoštovana! Pa končajte že s tem anglofilstvom! --Janez Novak 15:32, 5 mar. 2005 (CET)


Kosovo[uredi kodo]

Hm, Kosovo pa res ni bilo republika. Lepo bi bilo, da se ga premakne med tiste oklepaje pri Srbiji. Lp, Rokpok 00:34, 15. november 2009 (CET)[odgovori]