Pogovor:Zlata spirala

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Logaritemska spirala[uredi kodo]

Če prav razumem, je zlata spirala poseben primer logaritemske spirale , kjer je konstanta b nekako natanko določena glede na število zlatega reza. Je tako? --romanm 14:19, 10 mar 2004 (CET)

V članku o spiralah je privzeto tudi ime »logaritmična spirala«. [XJam]

Bo kar v redu logaritemska spirala, ker že imamo logaritemski integral. --XJam 14:52, 10 mar 2004 (CET)


A, ja, še to: konstrukcija zlate spirale je matematično napačna. Tisti del, ki je videti kot četrt krožnice, seveda v resnici ni četrt krožnice, pač pa je le približno tam nekje. Takšna konstrukcija je lahko uporabna za, denimo, arhitekte, v enciklopediji pa mora pisati, da gre za približno konstrukcijo. --romanm 14:24, 10 mar 2004 (CET)

Zanimivo. Tudi sam bi trdil isto. Sicer pa v članku že piše, da je to konstrukcija, približno izvedena v zlatem pravokotniku. [XJam]

Da, prej sem to očitno spregledal. Se opravičujem. --romanm 14:48, 10 mar 2004 (CET)

Davorin, ali naj zgeneriram še graf funkcije () (kot je npr. graf de Fermatove spirale) ali trenutna slika 4. že vse (matematično) pove o tej krivulji?

Avtorske pravice[uredi kodo]

Rad bi dodal še glede slik. Mislim, da v angleški inačici neradi vidijo slike na katerih so označene oznake za avtorske pravice, čeprav to menda ni prepovedano. Nekdo, ki ne pozna GFL, bi lahko podvomil o »poštenem« namenu Wikipedije. Drugače pa so, Davorin, slike seveda več kot odlične - moraš pa se tudi strinjati, da so sedaj v javni lasti pod GNU licenco. --XJam 14:47, 10 mar 2004 (CET)

Se strinjam, glede obojega. Slike so res lepe, čestitam Davorinu. --romanm 14:54, 10 mar 2004 (CET)

Ali naj potem Davorin odstrani oznake ap, ali se jih pusti? Lahko bi tudi naredili Wikipedijin »žig«, če bi ga kdo hotel priložiti na sliko in, če je to seveda smiselno in v sotvarju s projektom. [XJam]
PMSM je slika lepša, če oznake odstrani. Tako ali tako se vidi, da jih je naredil on, v opisu strani o sliki. Sem tudi proti kakršnemukoli vodnemu žigu; slika naj bo v najbolj primernem formatu, ki omogoča spreminjanje - po možnosti torej poleg PNG še zadaj nekje izvirna vektorska datoteka. --romanm 16:11, 10 mar 2004 (CET)
Davorin, torej upoštevaj Romanovo mnenje. Prav, brez vodnih žigov. Tudi sam sem ga pred časom odstranil iz Kopernikovega portreta. Kako si, Roman, to mislil glede vektorske datoteke nekje zadaj? Se pa zelo zanimivo sliši, če je kakšna preprosta možnost. Ali je 3R (3D) tudi vključen? Verjetno ni to neposredno povezano s samim *.png...? --XJam 16:30, 10 mar 2004 (CET)
Lepo, ob opazovanju slik sem se začel spraševati, če morda ne upoštevajo zlatega reza tudi pajki ob gradnji svojih mrež. :) Vsekakor bi vektorska grafika prišla prav marsikje. Morda bi veljalo vpeljati formata SVG in VRML. --Igor 21:29, 11 mar 2004 (CET)

Matematične oznake[uredi kodo]

Če bi se dalo zmanjšati zmešnjavo glede oznak, predlagam naslednje oznake. Število zlatega reza Φ (ali φ, oziroma τ) je ponavadi označeno z malim fijem, vendar HTML in TeX ne poznata enaka znaka. Poleg tega npr. polarni koordinatni sistem pri nas ponavadi označimo (r, φ), v angleških besedilih pa tudi (r, θ). Pri enačbi za zlato spiralo bi se Φ (sedaj za število zlatega reza) 'skregal' z našimi oznakami za drugo polarno koordinato φ (oziroma θ). Ima kdo še kakšen predlog glede takšnih primerov? --XJam 15:39, 10 mar 2004 (CET)

Še eno označitev sem našel pri Pascalovem polžu z obema grškima črkama obeh polarnih koordinat (ρ φ). --XJam 16:24, 11 mar 2004 (CET)

Vektorske slike[uredi kodo]

Zanima me, če je mogoče dobiti te slike v vektorski obliki, ali vsaj s katerim programom so bile narejene, ali se jih da enostavno narediti. Lp d