Pogovor:SARS

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rod of Asclepius2.svg Članek obravnava WikiProjekt Medicina. Za smernice glej strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.

SARS ni ena bolezen z enim povzročiteljem, ampak skupina simptomov pri raznih okoliščinah[uredi kodo]

SARS je kratica za hude težave z dihanjem.(Severe Acute Respriatory Sindrome). Nastane tudi zaradi drugih razlogov, ne le zaradi virusa in pri bolezni, ki jih obravnava ta prispevek (SARS iz leta 2002/2003).
V letu 2020 ta sindrom (celokupnost bolezenskih znakov SARS)najpogosteje povzroči bolezen CoViD-19; vzroki pa so lahko tudi drugi mikroorganizmi, preobčutljivst (alergičnost, ki prizadene samo nekatere, ki kaj vdihnejo) in vdihavanje strupenih snovi (strupenih za vse - plinov, kapljic ali trdnih delcev), kar ta prispevek nekoliko že omenja.
Stran SARS je najbrž treba popraviti,

  • bodisi dopolniti tako, da se opis za akutne težave z dihanjem (SARSindrom) dopolni s podatki tudi o COVID-19,
  • bodisi razdeli na tri članke:
  • hude težave z dihanjem/hudi akutni respiratorni sindrom, angl. severe acute respiratory syndrome - ki se po potrebi dopolni (kaj je značilno za katere 'atipične pljučnice' in katere doslej poznamo)
  • zgodba o virusu in bolezni iz 2003 se prestavi iz tega v nov članek, recimo SARS (2003).
  • zgodba o COVID-19

Kot je članek trenutno napisan, več reči v njem tudi ne drži:

  • SARS ne povzročajo samo virusi (in ni samo virusna atipična pljučnica) - napačno sklepanje iz kategorije, v kateri je prispevek
  • Virus, ki je 2003 povzročal SARS, lahko da je iztrebljen, ampak SARS sam pa je še vedno aktualen (in je letos povrzočil deset tisoče smrti)

Vsebina tega prispevka, ki se nanaša na zgodbo iz 2002/2003 je sicer odlična (in jo je treba obdržati), a ne več v prispevku s splošnim imenom SARS. --Marjan Tomki SI (pogovor) 22:41, 11. december 2020 (CET)[odgovori]