Pogovor:Protestantizem

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zakaj brisati? Predlog za brisanje anj bo vedno utemeljen!--Janez Novak 17:50, 1 mar. 2005 (CET)

Mogoče bi si pogledal predloge za brisanje, preden si to napisal. LP, --Klemen Kocjančič 18:02, 1 mar. 2005 (CET)

Spodobilo bi se, da se predlog za brisanje utemelji na pogovorni strani te strani!--Janez Novak 18:55, 1 mar. 2005 (CET)

Kolikor se spominjam, smo doslej take stvari vedno reševali na predlogih za brisanje. Pa tudi predloga {{vfd}}
jasno pravi, da to obravnavamo tam, kjer so tudi dosedanji pogovori o brisanju strani. Ne vidim razloga, zakaj bi to spreminjali: tako pogovorna stran posameznega gesla in stran Predlogi za brisanje sta od osnovnega članka oddaljeni en klik, poleg tega pa je tam vse lepo zgoščeno, kar omogoča hitro brisanje vseh strani, ko bo za to prišel čas. --matijap | pogovor 19:52, 1 mar. 2005 (CET)

Nisem vedel, da je Kučan protestant.. Če pa že slučajno je, ali mu lahko rečemo pomemben slovenski protestant, in ga lahko primerjamo s Trubarjem, Dalmatinom, Bohoričem??? lp., --Ziga 16:02, 25 oktober 2005 (CEST)

Kučan je, če se hudo ne motim, evangeličan. Je pa prav gotovo pomemben človek v naši zgodovini, ne glede na vse. Padel pa je v to družbo, ker se ne spomnim nikogar, ki bi bil časovno vmes ... lahko jih pa dodaš.--Rude 16:15, 25 oktober 2005 (CEST)

Sprava?[uredi kodo]

"Sprava" ni ustrezen podnaslov. Sprava med katoličani in protestanti bo, ko se bo obnovilo krščansko edinstvo ne le v duhu, ampak tudi v praksi, kot je obstajalo pred začetkom reformacije ali na nek podoben način. V gornjem primeru (Augsburg 1555) bi bil bolj primeren podnaslov "premirje", "mir", "sporazum", "dogovor". O nekaki spravi tam sploh ni bilo govora, saj ta "dogovor" - ki ga je narekovala politična (pre)moč, ni dovoljeval niti osnove človekove pravice, med katere spada tudi verska svoboda. Na silo so kristjane podvrgli njihovim gospodarjem. V tem primeru so seveda največ škode trpeli katoličani - ljudstvo je namreč bilo še večinoma katoliško, medtem ko so bili oblastniki bolj protestantsko usmerjeni in je ta sporazum bil bolj podoben porazu kot spravi. Da ta dogovor ni imel trdne podlage, so pokazale tudi poznejše dolgotrajne verske vojne.

Razlike[uredi kodo]

Tudi glede razlik bi bilo treba tabelo preurediti. Eno so razlike med tradicionalnimi krščanskimi Cerkvami, drugo pa med novejšimi gibanji, ki jih imenujemo tudi ločine. Da ta tabela ni temeljita, se vidi že pri prvi točki, ki omenja največji zapovedi - pa se to glasi pri obojnih kristjanih enako in torej ne spada med razlike. Glede krsta pa se ne ločijo stari protestantje in katoličani, ampak od obojnih odstopajo novejša gibanja. Pri tradicionalnih protestantih in katoličanih krstijo že otroke kmalu po rojstvu. Tabelo bi bilo treba razdeliti vsaj na tri dele: 1. katolčani 2. tradicionalni protestanje 3. novejše ločine. Še boljše bi bilo napraviti tabelo le za katoličane in (tradicionalne) protestante, kajti med samimi novejšimi gibanji so ogromne razlike.--Stebunik 19:47, 18. december 2012 (CET)[odgovori]