Pogovor:Priželjc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Rod of Asclepius2.svg Članek obravnava WikiProjekt Medicina. Za smernice glej strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.

Tole je precej narobe[uredi kodo]

V sedanjem članku piše, da žleza začne krneti od 14. leta, pri čemer domnevam, da krneti jezikoslovno pomeni odmirati zaradi nepotrebnosti.

Viri (in angleška različica) kažejo soglasje , in sicer da ima priželjc (timus) mnogo (doslej znanih - mislim da precej stalno odkrivajo nove) funkcij, med katerimi kaže, da le nekatere ponehajo ali prenehajo ob adolescenci (tu omenjeno kot glavna naloga, ki je v resnici le ena od zelo pomembnih). To soglasje se je razvilo nekje od l. 1960 dalje - do tedaj uradni medicini ni bila znana nobena vloga priželjca in je bilo v resnici soglasje, da je priželjc samo evolucijsko-ne-več-potreben, a ne do konca zakrnel, organ (in verjetno so ga zato pri operacijah srca - zaradi lažje dostopnosti - nekoč često odstranili).

Če je osnova sedanje različice članka medicinski slovar termania, je morda različica tam zastarela. Bolj ažuren (in dovolj pogosto navajan) angleški vir bi lahko bil David D. Chaplin, M.D., Ph.D.: Splošni vpogled v imunski odziv v ameriški National Library of Medicine, lahko pa tudi viri, navedeni v angleški različici članka. [1] Marjan Tomki SI (pogovor) 12:54, 12. julij 2022 (CEST)Odgovori[odgovori]

@Marjan Tomki SI: v vednost, National Library of Medicine je le repozitorij strokovnih člankov in ne vir sam po sebi. Vir je znanstvena revija Journal of Allergy and Clinical Immunology. Pravilno obliko sklica najlažje dobiš tako, da vneseš identifikator DOI (v tem primeru 10.1016/j.jaci.2009.12.980) v orodje Citer - tukaj. — Yerpo Ha? 18:33, 12. julij 2022 (CEST)Odgovori[odgovori]
  1. "Overview of the Immune Response". 18 Aug 2010. Pridobljeno dne 12. julij 2022.