Pogovor:Mariborska cesta, Celje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Did You Know Vnos iz članka Mariborska cesta, Celje je bil predstavljen na Glavni strani Wikipedije v razdelku »Ste vedeli, da ...?« 6. januar 2014. Vnos se je glasil:
Wikipedia


Ali boš tole ti popravil ali naj jaz ? Potek ceste in kategorizacija sta zelo narobe ! Poleg tega to ni avtocestni projekt in še kaj bi se našlo narobe. --Ljuba brank (pogovor) 16:58, 6. januar 2014 (CET)

Zakaj praviš, da to ni avtocestni projekt? Rekonstruiral jo je DARS kot navezovalno cesto na avtocestno omrežje. Sicer pa hvala za popravke, moji viri niso bili super kvalitetni. V kateri bazi podatkov je najlažje preverjati kategorizacijo in potek cest? — Yerpo Ha? 07:20, 7. januar 2014 (CET)

Avtocestni projekt ni zato, ker to pač ni avtocesta. To, da jo je plačal DARS je zgolj zato, ker mu je to naložil Državni zbor, za kar so poskrbeli lokalni poslanci. Dars je moral zaradi izgradnje avtocest plačati in zgraditi še vrsto drugih zadev, predvsem zaradi posredne škode ob gradnji, Ni pa to neposredno predmet NPIAC.

Kategorizacijo seveda vedno lahko preveriš v Uredbi o kategorizaciji državnih cest v Uradnem listu, ki pa je težko berljiva za nestrokovnjaka. Kar precej ažurna je oznaka št. cest v Googlovih zemljevidih, tudi v Najdi zemljevidih in še nekaterih prostorskih GIS projektih narejenih za potrebe občin (PISO ali GIS iObcina). Seveda pa moraš poznati sistem številčenja, ki pa je napisan v Uredbi o merilih za kategorizacijo javnih cest. Na žalost Direkcijin GIS portal še vedno ni javno dostopen, je pa javen zemljevid na PIC (http://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx). Raje me vprašaj za konkreten primer, bo prej. --Ljuba brank (pogovor) 14:06, 7. januar 2014 (CET)

Sem dal "avtocestni projekt" v navednice. S tistim stavkom sem hotel predvsem izpostaviti paradoks financiranja lokalne ceste iz državnega denarja za avtocestni križ. — Yerpo Ha? 15:08, 7. januar 2014 (CET)

Če sva čisto natančna, tole zagotovo ni bil najdlje trajajoč avtocestni projekt. To da se je delal v več etapah in nekaj let, je res, ampak avtocesta A1 se je tudi delala v več etapah in to od leta 1972 do 2009. --Ljuba brank (pogovor) 15:01, 8. januar 2014 (CET)

Bi si upal ugibat, da je bil za tako dolžino odseka (cca. 3 km) kljub temu vsaj eden najdolgotrajnejših, ampak to je že kompliciranje. Sem spremenil. — Yerpo Ha? 16:11, 8. januar 2014 (CET)