Pogovor:Magdalena Gornik

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Stigmatikinja?[uredi kodo]

Kdor se razume na ženske oblike poklicev in usmeritev, - naj bi jih uporabljali - naj pojasni zadevo. Ali so te oblike pravilne ali ne?

  1. mistik ž.: mistikinja (ali morda: mistinja)
  2. stigmatik ž.: stigmatikinja (ali morda: stigmatinja)
  3. karizmatik ž.: karizmatikinja (ali morda: karizmatinja). Ti izrazi so vsi po vrsti tujke – iz grščine. Ali obstaja za kateri od teh izrazov tudi slovenska beseda? Tu bi glede ženskih oblik bila zadeva bolj enostavna. Tako imamo na primer:
  4. svetnik ž.: svetnica (glede na gornje tujke bi izgledalo dokaj nenavadno in narobe: svetnikinja). Pa nazadnje:
  5. menih ž.: menihinja (ali morda: monahinja)

--Stebunik 21:03, 26. september 2021 (CEST)[odgovori]

Stebunik, moški nazivi na -k imajo praviloma žensko podaljšavo z -ica (voznica, svetnica, sopotnica, rakica, sodnica ...) ali -inja, od tod npr. akademikinja, dijakinja, Grkinja, Turkinja. So pa izjeme s palatalizacijo -k v -č, npr. kritik -> kritičarka ali numizmatik -> numizmatičarka in mislim, da bi prvi trije primeri iz tvojega vprašanja lahko sodili sem - torej mističarka, stigmatičarka in karizmatičarka. Malo poglej rabo na spletu in se odloči.
Oblike mist+inja stigmat+inja ... so tvoja poenostavitev, ko si jedrni besedi kar odsekal pripono za moški poklic ... Kot bi rekel akademinja ali dijinja namesto akademikinja in dijakinja.
Ali obstajata menihinja ali monahinja (slednjo si verjetno prevedel in kalkiral iz staroangleškega monka ali starogrškega monakhosa), se nikoli nisem kaj dosti spraševal. Vedno sem mislil, da je ženska oblika meniha nuna. Nekatere stvari v jeziku obstajajo za oba spola, tako ni ženske verzije besede krojač in (do nedavnega) moške oblike besede striptizeta. --MZaplotnik(sporočilo) 21:27, 26. september 2021 (CEST)[odgovori]