Pogovor:Maša

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

V tej obliki - torej, da podaja besedilo obreda, brez kakšnega posebnega komentarja - ta članek PMSM spada na Wikisource. --romanm (pogovor) 14:56, 17 julij 2005 (CEST)

Res je! --AndrejJ (pog., prisp.) 08:49, 22 januar 2006 (CET)
Zdaj komentar je. Kaj naj naredimo z besedilom obreda, pustimo ali premaknemo? Wikivir zdaj deluje. --Tone 18:16, 6 julij 2006 (CEST)

Besedilo trenutno mašo razlaga skozi nauk katoliške cerkve: "Pri povzdigovanju ga Jezus spremeni v svoje telo, največji simbol darovanja, saj se je v ljubezni do človeka in človeštva daroval na križu, da bi nas odrešil suženjstva greha", in potem: maša je "prava daritev", je "prava žrtev" in podobno. Pmm je to pristransko in bi besedilo moralo povedati, da je takšno prepričanje katoliške cerkve in njenih vernikov, medtem ko to niso dejstva. Poleg tega sem na en: prebral, da izraz za obred uporabljajo tudi grkokatoliki, anglikanci in evangeličani, medtem ko naše geslo obravnava le katoliški obred in mašo celo definira le kot katoliško prakso ("Maša je bogoslužni obred Rimskokatoliške cerkve"). --IP 213 19:14, 3. avgust 2011 (CEST)