Pogovor:Jezus Kristus

  Iz Wikipedije, proste enciklopedije
  Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
  100% pie chart.svg
  Po številu znakov je to dolg članek.


  Naglaševanje[uredi kodo]

  Ali Jezusa res izgovarjate Jêzus (dolg širok E, kot recimo »metla«)? Sam ga namreč izgovarjam Jézus (ozki E, kot v »teden«). --Peterlin 13:04, 17 dec 2004 (CET)

  Imaš prav. Moja napaka. Bom popravil. --xJaM 13:09, 17 dec 2004 (CET)

  Maitreja[uredi kodo]

  Ali new-ageovsko besedilo o Angležinji, Maitreji in Share International res sodi neposredno v ta članek? --romanm (pogovor) 23:28, 1 jun. 2005 (CEST)

  Sam sem ga že enkrat odstranil, drugič pa sem spregledal. PMM to besedilo ne sodi v ta članek. LP, --Klemen Kocjančič 23:29, 1 jun. 2005 (CEST)

  Sin rimskega vojaka[uredi kodo]

  Nekdo je dodal: Nekateri zgodovinarji trdijo, da je bil Jezusov pravi oče eden izmed rimskih vojakov, saj so v takratni družbi za nezakonske otroke uporabljali izraz "božji sin" (ker je bilo ime očeta neznano, imeti nezakonitega otroka je bilo sramno).

  Ta del sem izbrisal. V več knjigah sem že bral, da je bil izraz "božji sin" ali "polbog" častni naziv za največje junake (znan primer je Herkules), da bi bil to naziv za nezakonskega otroka, pa prvič slišim. Če si prepričan, da je res tako, prosim, da poveš več o tem, navedeš vir oz. kateri zgodovinar to trdi. Marino 09:29, 8. april 2008 (CEST)Odgovori[odgovori]