Maitreja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Maitréja je v budizmu Buda v prihodnosti. Budisti verjamejo, da se bo na Zemlji pojavil bodisatva, ki bo dosegel popolno razsvetljenje in učil čisto darmo; pravijo mu Maitreja.

Maitreja je primerljiv s preroki, ki jih na različne načine in pod različnimi imeni pričakujejo vsa velika svetovna verstva: kristjani kot Kristusa, muslimani kot Imam Mahdija, budisti kot Maitrejo Budo, Judje kot Mesijo in hindujci kot Krišno.

Škotski slikar in ezoterik Benjamin Creme meni, da ta verstva govorijo o istemu preroku in da se je ta že celo pojavil v Keniji in na drugih mestih. Creme meni, da je Maitreja človek, vendar ne običajen človek. Je nekdo, ki je v dolgi evoluciji, kar je usoda slehernega izmed nas, postal z našega vidika popoln – Mojster Modrosti, ne edini, a prvi med njimi. Po trditvah organizacije Share International Maitreja ne prihaja, da bi ustanovil novo religijo, temveč prihaja kot učitelj celotnega človeštva. Temeljna načela njegovega učenja so: ljubezen, sodelovanje in pravična delitev dobrin.


Simboli religij Ta članek s področja religiologije je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.